Bitki wołowe z bakłażanem
bartek
Ostatnio eksperymenuje z wołowiną rezygnując zupełnie z mięsa wieprzowego. Wołowina to mięso dość wymagające i czasochłonne w przygotowaniu, żeby dobrze ją zrobić trzeba poświęcić jej sporo czasu, zrobiona na szybko będzie twarda i trudna do pogryzienia. Druga jej wada to cena, jest ponad dwa razy droższa od wieprzowiny, chociaż ja wychodzę z założenia, że lepiej jest zjeść mniej, a lepiej i zdrowiej. Aby potrawa z wołowiny się udała mięso należy zamarynować, można użyć do tego wina, musztardy albo octu winnego. Jeśli piekę wołowinę to marynuję ją przez dzień lub dwa w occie winnym z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku, pieprzu i soli. Tak przygotowane mięso obsmażam przed pieczeniem, aby zamknąć pory, co sprawi, że mięso będzie soczyste. Z tego samego powodu piekę mięso w wysokiej temperaturze około 220 stopni przez pierwsze 15 minut, potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Pieczenie wołowiny jest proste – obliczamy to mniej więcej tak, że każdy kilogram mięsa pieczemy godzinę, półtora kilograma około półtorej godziny itd. Na bitki najlepiej nadaje się ligawa (odpowiednik schabu wieprzowego). Bitki wspaniale komponuja się z ogórkiem kiszonym i kaszą gryczaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
236
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ostatnio eksperymenuje z wołowiną rezygnując zupełnie z mięsa wieprzowego. Wołowina to mięso dość wymagające i czasochłonne w przygotowaniu, żeby dobrze ją zrobić trzeba poświęcić jej sporo czasu, zrobiona na szybko będzie twarda i trudna do pogryzienia. Druga jej wada to cena, jest ponad dwa razy droższa od wieprzowiny, chociaż ja wychodzę z założenia, że lepiej jest zjeść mniej, a lepiej i zdrowiej. Aby potrawa z wołowiny się udała mięso należy zamarynować, można użyć do tego wina, musztardy albo octu winnego. Jeśli piekę wołowinę to marynuję ją przez dzień lub dwa w occie winnym z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku, pieprzu i soli. Tak przygotowane mięso obsmażam przed pieczeniem, aby zamknąć pory, co sprawi, że mięso będzie soczyste. Z tego samego powodu piekę mięso w wysokiej temperaturze około 220 stopni przez pierwsze 15 minut, potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Pieczenie wołowiny jest proste – obliczamy to mniej więcej tak, że każdy kilogram mięsa pieczemy godzinę, półtora kilograma około półtorej godziny itd. Na bitki najlepiej nadaje się ligawa (odpowiednik schabu wieprzowego). Bitki wspaniale komponuja się z ogórkiem kiszonym i kaszą gryczaną.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szczyp. sól, pieprz
1 szt. bakłażan
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
4 łyżka przyprawa do marynaty
4 łyżka ocet winny
60 dag. ligawa wołowa
Przygotowanie
Długo duszę mięso z warzywami - grillowanym bakłażanem, pokrojoną cebulą i marchewką - i solę tuż przed zdjęciem z ognia.
Przygotowujemy składniki i robię marynatę. Mięso kroję na 1,5 cm plastry w poprzek włókien i rozbijam do grubości 0,5 cm. Marynuję je w musztardzie, occie, mieszance przypraw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Do tej marynaty nie używam soli, ponieważ spowoduje ona, że mięso po upieczeniu będzie twarde.
Na koniec dodaję pokrojone papryki i duszę do miękkości warzyw.
Grilluję bakłażana: krążki solę, ale po 10 minutach, tuż przed grillowaniem wycieram sól, żeby bakłażan nie był gorzki.
Po kilku godzinach marynowania grilluję mięso.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
236
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.