Bitki wołowe z bakłażanem

bartek
Bitki wołowe z bakłażanem

1

0 / 0

Ostatnio eksperymenuje z wołowiną rezygnując zupełnie z mięsa wieprzowego. Wołowina to mięso dość wymagające i czasochłonne w przygotowaniu, żeby dobrze ją zrobić trzeba poświęcić jej sporo czasu, zrobiona na szybko będzie twarda i trudna do pogryzienia. Druga jej wada to cena, jest ponad dwa razy droższa od wieprzowiny, chociaż ja wychodzę z założenia, że lepiej jest zjeść mniej, a lepiej i zdrowiej. Aby potrawa z wołowiny się udała mięso należy zamarynować, można użyć do tego wina, musztardy albo octu winnego. Jeśli piekę wołowinę to marynuję ją przez dzień lub dwa w occie winnym z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku, pieprzu i soli. Tak przygotowane mięso obsmażam przed pieczeniem, aby zamknąć pory, co sprawi, że mięso będzie soczyste. Z tego samego powodu piekę mięso w wysokiej temperaturze około 220 stopni przez pierwsze 15 minut, potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Pieczenie wołowiny jest proste – obliczamy to mniej więcej tak, że każdy kilogram mięsa pieczemy godzinę, półtora kilograma około półtorej godziny itd. Na bitki najlepiej nadaje się ligawa (odpowiednik schabu wieprzowego). Bitki wspaniale komponuja się z ogórkiem kiszonym i kaszą gryczaną.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szcz. sól, pieprz

1 szt. bakłażan

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

4 łyżka przyprawa do marynaty

4 łyżka ocet winny

60 dek. ligawa wołowa

Przygotowanie


1

Długo duszę mięso z warzywami - grillowanym bakłażanem, pokrojoną cebulą i marchewką - i solę tuż przed zdjęciem z ognia.

2

Przygotowujemy składniki i robię marynatę. Mięso kroję na 1,5 cm plastry w poprzek włókien i rozbijam do grubości 0,5 cm. Marynuję je w musztardzie, occie, mieszance przypraw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Do tej marynaty nie używam soli, ponieważ spowoduje ona, że mięso po upieczeniu będzie twarde.

3

Na koniec dodaję pokrojone papryki i duszę do miękkości warzyw.

4

Grilluję bakłażana: krążki solę, ale po 10 minutach, tuż przed grillowaniem wycieram sól, żeby bakłażan nie był gorzki.

5

Po kilku godzinach marynowania grilluję mięso.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły