Bitki indycze
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bitki indycze](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974244106.jpeg&w=3840&q=75)
Pamiętam, że to było moje pierwsze zetknięcie z indykiem. Wtedy się w nim zakochałam i długo nie wracałam do kurczaka :)
0
0 / 0
Pamiętam, że to było moje pierwsze zetknięcie z indykiem. Wtedy się w nim zakochałam i długo nie wracałam do kurczaka :)
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. curry
2.50 szkl. bulion drobiowy
0.50 szt. pierś indycza
1 szt. oliwa
2 szt. cebula czerwona
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. czosnek
1 szt. sos sojowy
1 szt. makaron kolanka ozdobne
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
3 łyżka śmietana
Przygotowanie
Mięso z indyka pokroić w plastry.
każdy plasterek przeciąć jeszcze na pół.
następnie rozbić cieniutko tłuczkiem.
posypać solą i pieprzem.
usmażyć na rumiano na oliwie z obu stron.
przełożyć indyka do rondla, a na pozostałej oliwie usmażyć piórka cebuli.
dodać do indyka.
zalać bulionem i dusić do miękkości.
dodać pokrojoną w paski paprykę, doprawić ziołami prowansalskimi, sosem sojowym, czosnkiem i curry.
zagęścić mąką i śmietaną.
podawać z ugotowanym makaronem