Bitki indycze

m7
Bitki indycze

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pamiętam, że to było moje pierwsze zetknięcie z indykiem. Wtedy się w nim zakochałam i długo nie wracałam do kurczaka :)

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. zioła prowansalskie

1 szczyp. curry

2.50 szkl. bulion drobiowy

0.50 szt. pierś indycza

1 szt. oliwa

2 szt. cebula czerwona

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

1 szt. czosnek

1 szt. sos sojowy

1 szt. makaron kolanka ozdobne

4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

3 łyżka śmietana

Przygotowanie


Mięso z indyka pokroić w plastry.

każdy plasterek przeciąć jeszcze na pół.

następnie rozbić cieniutko tłuczkiem.

posypać solą i pieprzem.

usmażyć na rumiano na oliwie z obu stron.

przełożyć indyka do rondla, a na pozostałej oliwie usmażyć piórka cebuli.

dodać do indyka.

zalać bulionem i dusić do miękkości.

dodać pokrojoną w paski paprykę, doprawić ziołami prowansalskimi, sosem sojowym, czosnkiem i curry.

zagęścić mąką i śmietaną.

podawać z ugotowanym makaronem

Wartości odżywcze na porcję


Energia

231

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły