Biszkoptowo-śmietankowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Biszkoptowo-śmietankowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975410741.jpeg&w=3840&q=75)
Naprawdę ciasto śmietankowe.
0
0 / 0
Naprawdę ciasto śmietankowe.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
0.50 l śmietana 22%
1.50 szkl. mąka tortowa
1.50 szkl. cukier
0.50 szkl. mak
2 szkl. woda
10 szt. jajko
1 szt. proszek do pieczenia
2 szt. galaretka cytrynowa
5 łyżka cukier puder
3 łyżka wiórki kokosowe
Przygotowanie
CIASTO 1
8-białek, szklanka cukru, ubić pianę na sztywno, w czasie ubijania dodać cukier.
Gdy piana jest ubita, dodać mak, pół szklanki mąki, 1 łyżkę proszku do pieczenia. Piec 30 minut.
CIASTO 2
8-żółtek +2 całe jajka, 0,5 szklanki cukru ubić na puszystą masę, dodać niepełną szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Upiec i przekroić placek na pół.
KREM
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić w 2 szklanki gotowanej wody.
Tężejącą galaretkę powoli dodawać do śmietany.
Gdy masa zaczyna gęstnieć,przekładać nią placki.
Biszkopt, na to wyłożyć trochę kremu.
Na krem ciasto makowe, znowu krem i druga połowa biszkoptu. Wierzch biszkoptu cienko posmarować kremem i posypać wiórkami kokosowymi.