Biszkoptowo-śmietankowe

m7
Biszkoptowo-śmietankowe

0

0 / 0

Naprawdę ciasto śmietankowe.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

0.50 l śmietana 22%

1.50 szkl. mąka tortowa

1.50 szkl. cukier

0.50 szkl. mak

2 szkl. woda

10 szt. jajko

1 szt. proszek do pieczenia

2 szt. galaretka cytrynowa

5 łyżka cukier puder

3 łyżka wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

CIASTO 1

2

8-białek, szklanka cukru, ubić pianę na sztywno, w czasie ubijania dodać cukier.

3

Gdy piana jest ubita, dodać mak, pół szklanki mąki, 1 łyżkę proszku do pieczenia. Piec 30 minut.

4

CIASTO 2

5

8-żółtek +2 całe jajka, 0,5 szklanki cukru ubić na puszystą masę, dodać niepełną szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Upiec i przekroić placek na pół.

6

KREM

7

Śmietanę ubić z cukrem pudrem.

8

Galaretki rozpuścić w 2 szklanki gotowanej wody.

9

Tężejącą galaretkę powoli dodawać do śmietany.

10

Gdy masa zaczyna gęstnieć,przekładać nią placki.

11

Biszkopt, na to wyłożyć trochę kremu.

12

Na krem ciasto makowe, znowu krem i druga połowa biszkoptu. Wierzch biszkoptu cienko posmarować kremem i posypać wiórkami kokosowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły