Biszkopt ze śmietaną i brzoskwiniami

m7
Biszkopt ze śmietaną i brzoskwiniami

0

0 / 0

Prosty, zawsze wychodzący biszkopt ze śmietaną i owocami. Bardzo szybko można go przygotować na wiele okoliczności oraz na niespodziewaną wizytę gości.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

600 śmietana kremówka

1 szcz. sól

2 łyżeczka proszek do pieczenia

50 g gorzka lub mleczna czekolada

1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1.50 szkl. cukier

6 szt. jaja

1 szt. puszka brzoskwiń w syropie

5 łyżka cukier puder

4 łyżka mleczko do kawy

Przygotowanie


1

Oddzielić białka od żółtek.

2

ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie gęstnieć dodać cukier.

3

do białek delikatnie wmieszać żółtka jajek i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

4

blachę o wymiarach ok.24x30cm wyłożyć pergaminem. Wlać na nią ciasto. Piec 30-35 minut na termoobiegu w temperaturze 155stopni, lub tradycyjnie w 175stopniach.

5

po upieczeniu wyjąć do ochłodzenia.

6

śmietanę kremówkę ubić dodając kilka łyżek cukru pudru.

7

ubitą śmietanę wygładzić na biszkopcie. Na wierzchu poukładać kilka cząstek brzoskwiń.

8

w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem 4 łyżek mleczka/śmietanki do kawy. Udekorować ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły