Biszkopt ze śmietaną i brzoskwiniami
m7
Prosty, zawsze wychodzący biszkopt ze śmietaną i owocami. Bardzo szybko można go przygotować na wiele okoliczności oraz na niespodziewaną wizytę gości.
0
0 / 0
Prosty, zawsze wychodzący biszkopt ze śmietaną i owocami. Bardzo szybko można go przygotować na wiele okoliczności oraz na niespodziewaną wizytę gości.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
600 śmietana kremówka
1 szczyp. sól
2 łyżecz. proszek do pieczenia
50 g gorzka lub mleczna czekolada
1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1.50 szkl. cukier
6 szt. jaja
1 szt. puszka brzoskwiń w syropie
5 łyżka cukier puder
4 łyżka mleczko do kawy
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek.
ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie gęstnieć dodać cukier.
do białek delikatnie wmieszać żółtka jajek i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
blachę o wymiarach ok.24x30cm wyłożyć pergaminem. Wlać na nią ciasto. Piec 30-35 minut na termoobiegu w temperaturze 155stopni, lub tradycyjnie w 175stopniach.
po upieczeniu wyjąć do ochłodzenia.
śmietanę kremówkę ubić dodając kilka łyżek cukru pudru.
ubitą śmietanę wygładzić na biszkopcie. Na wierzchu poukładać kilka cząstek brzoskwiń.
w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem 4 łyżek mleczka/śmietanki do kawy. Udekorować ciasto.