0

Składniki

600 Mililitrów
Śmietana kremówka
1 Szczypta
sól
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
50 Gramów
Gorzka lub mleczna czekolada
1.5 Szklanki
mąka
1.5 Szklanki
cukier
6 Sztuk
JAJA
1 Sztuka
Puszka brzoskwiń w syropie
5 Łyżek
cukier puder
4 Łyżki
Mleczko do kawy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie gęstnieć dodać cukier.
  3. do białek delikatnie wmieszać żółtka jajek i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  4. blachę o wymiarach ok.24x30cm wyłożyć pergaminem. Wlać na nią ciasto. Piec 30-35 minut na termoobiegu w temperaturze 155stopni, lub tradycyjnie w 175stopniach.
  5. po upieczeniu wyjąć do ochłodzenia.
  6. śmietanę kremówkę ubić dodając kilka łyżek cukru pudru.
  7. ubitą śmietanę wygładzić na biszkopcie. Na wierzchu poukładać kilka cząstek brzoskwiń.
  8. w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem 4 łyżek mleczka/śmietanki do kawy. Udekorować ciasto.

Opis

Prosty, zawsze wychodzący biszkopt ze śmietaną i owocami. Bardzo szybko można go przygotować na wiele okoliczności oraz na niespodziewaną wizytę gości.

Podobne przepisy

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz.

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz.

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz.

Naleśniki z owocami

Łatwy Do 40 min.

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz.

Ciasto kakaowo bananowe

Średni Do 3 godz.

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz.

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!