Biszkopt z wiśniami i masą budyniową
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Biszkopt z wiśniami i masą budyniową](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977250036.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna słodkość.
0
0 / 0
Pyszna słodkość.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 kostka masło
2 szkl. mleko uht 3,2%
2 szkl. cukier
1 szkl. wiśnie mrożone
2 szt. cukier waniliowy
5 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. czekolada gorzka
6 szt. jaja kurze całe
2 łyżka rum
5 łyżka budyń waniliowy
22 dag. mąka lubella puszysta tortowa
22 dag. cukier
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
6 żółtek utrzeć z cukrem. Dodać ubitą pianę z 6 białek, dodać mąkę, proszek do pieczenia. Piec przez 60 minut w temperaturze 175 stopni C.
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, do 1/2 szklanki mleka wsypać budyń i dodać żółtka.
Dobrze zamieszać i wlać do gotującego mleka.
Odstawić do ostudzenia, ucierać masło i dodać do niego stopniowo ostudzony budyń.
Biszkopt ostudzić, ciąć na wysokości 1/3.
Na cieńszy blat rozsmarować dżem wiśniowy i ułożyć wiśnie.
Grubszą część biszkoptu pokroić w kostkę i delikatnie połączyć z kremem.
Wyłożyć na wiśnie, formując kopiec.
Czekoladę rozpuścić w misce na parze, dodać łyżkę śmietany.
Przestudzoną masą polać krem.
Schładzić w lodówce.