Biszkopt z wiśniami i masą budyniową

malg
Biszkopt z wiśniami i masą budyniową

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszna słodkość.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 kostka masło

2 szkl. mleko uht 3,2%

2 szkl. cukier

1 szkl. wiśnie mrożone

2 szt. cukier waniliowy

5 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. czekolada gorzka

6 szt. jaja kurze całe

2 łyżka rum

5 łyżka budyń waniliowy

22 dag. mąka lubella puszysta tortowa

22 dag. cukier

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

Przygotowanie


6 żółtek utrzeć z cukrem. Dodać ubitą pianę z 6 białek, dodać mąkę, proszek do pieczenia. Piec przez 60 minut w temperaturze 175 stopni C.

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, do 1/2 szklanki mleka wsypać budyń i dodać żółtka.

Dobrze zamieszać i wlać do gotującego mleka.

Odstawić do ostudzenia, ucierać masło i dodać do niego stopniowo ostudzony budyń.

Biszkopt ostudzić, ciąć na wysokości 1/3.

Na cieńszy blat rozsmarować dżem wiśniowy i ułożyć wiśnie.

Grubszą część biszkoptu pokroić w kostkę i delikatnie połączyć z kremem.

Wyłożyć na wiśnie, formując kopiec.

Czekoladę rozpuścić w misce na parze, dodać łyżkę śmietany.

Przestudzoną masą polać krem.

Schładzić w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2423

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

323

gram

Tłuszcze

104

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły