Biszkopt z wiśniami i masą budyniową

malg
Biszkopt z wiśniami i masą budyniową

0

0 / 0

Pyszna słodkość.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 kost. masło

2 szkl. mleko uht 3,2%

2 szkl. cukier

1 szkl. wiśnie mrożone

2 szt. cukier waniliowy

5 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. czekolada gorzka

6 szt. jaja kurze całe

2 łyżka rum

5 łyżka budyń waniliowy

22 dek. mąka lubella puszysta tortowa

22 dek. cukier

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

6 żółtek utrzeć z cukrem. Dodać ubitą pianę z 6 białek, dodać mąkę, proszek do pieczenia. Piec przez 60 minut w temperaturze 175 stopni C.

2

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, do 1/2 szklanki mleka wsypać budyń i dodać żółtka.

3

Dobrze zamieszać i wlać do gotującego mleka.

4

Odstawić do ostudzenia, ucierać masło i dodać do niego stopniowo ostudzony budyń.

5

Biszkopt ostudzić, ciąć na wysokości 1/3.

6

Na cieńszy blat rozsmarować dżem wiśniowy i ułożyć wiśnie.

7

Grubszą część biszkoptu pokroić w kostkę i delikatnie połączyć z kremem.

8

Wyłożyć na wiśnie, formując kopiec.

9

Czekoladę rozpuścić w misce na parze, dodać łyżkę śmietany.

10

Przestudzoną masą polać krem.

11

Schładzić w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły