Biszkopt z truskawkami
m7

Biszkopt z truskawkami - proste i smaczne ciasto. Puszysty biszkopt z truskawkami i galaretką to smak lata.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
136
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Biszkopt z truskawkami - proste i smaczne ciasto. Puszysty biszkopt z truskawkami i galaretką to smak lata.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg truskawki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. galaretka truskawkowa
4 łyżka mąka pszenna tortowa
4 łyżka cukier
Przygotowanie
Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubić. Dodać żółtka, ubić. Dodać mąkę, troszkę proszku do pieczenia.
Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Upiec cienki biszkopt w temp 160 C, czas pieczenia ok. 20 minut.
Na wierzch biszkoptu wyłożyć truskawki.
Przygotować galaretki (1 galaretka na 1,5 szklanki wrzącej wody), poczekać, aż lekko stężeją zalać nimi truskawki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
136
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.