Biszkopt z truskawkami
m7
Biszkopt z truskawkami - proste i smaczne ciasto. Puszysty biszkopt z truskawkami i galaretką to smak lata.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
136
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Biszkopt z truskawkami - proste i smaczne ciasto. Puszysty biszkopt z truskawkami i galaretką to smak lata.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg truskawki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. galaretka truskawkowa
4 łyżka mąka pszenna tortowa
4 łyżka cukier
Przygotowanie
Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubić. Dodać żółtka, ubić. Dodać mąkę, troszkę proszku do pieczenia.
Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Upiec cienki biszkopt w temp 160 C, czas pieczenia ok. 20 minut.
Na wierzch biszkoptu wyłożyć truskawki.
Przygotować galaretki (1 galaretka na 1,5 szklanki wrzącej wody), poczekać, aż lekko stężeją zalać nimi truskawki.