Biszkopt z ptasim mleczkiem i jabłkami

m7
Biszkopt z ptasim mleczkiem i jabłkami

1

0 / 0

Lekkie i bardzo smaczne ciasto, którym zaskoczysz gości. Miękki biszkopt z ptasim mleczkiem i jabłkami jest rewelacyjnym ciastem do kawy.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

100 śmietanka kremowa 30%

1 kg jabłka

1 szcz. sól

1 łyżeczka cukier waniliowy

2 łyżeczka żelatyna

1 łyżeczka cukier puder

1 łyżeczka proszek do pieczenia

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. galaretka cytrynowa

1 szt. mleko skondensowane

0.25 szt. czekolada gorzka

6 łyżka cukier

6 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy do niej na przemian po jednym żółtku, łyżce mąki, cukru, a na koniec proszek do pieczenia. Wykonujemy to delikatnie mieszając.

2

Ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 25-30 minut w temp. 180 stopni.

3

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dusimy z cukrem i niewielką ilością wody.

4

Gdy delikatnie się rozgotują dodajemy do nich jedno opakowanie galaretki cytrynowej i mieszamy do momentu, gdy galaretka się całkowicie rozpuści.

5

Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy i odstawiamy aż stężeją.

6

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Kremówkę miksujemy na najwyższych obrotach miksera z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodajemy powoli mleko skondensowane słodzone, a następnie żelatynę. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.

7

Gdy masa zacznie delikatnie tężeć, ale nie stężeje wykładamy ją na jabłka. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia.

8

Na koniec ścieramy na nie na tarce gorzką czekoladę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły