Biszkopt z ptasim mleczkiem i jabłkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Biszkopt z ptasim mleczkiem i jabłkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975738865.jpeg&w=3840&q=75)
Lekkie i bardzo smaczne ciasto, którym zaskoczysz gości. Miękki biszkopt z ptasim mleczkiem i jabłkami jest rewelacyjnym ciastem do kawy.
1
0 / 0
Lekkie i bardzo smaczne ciasto, którym zaskoczysz gości. Miękki biszkopt z ptasim mleczkiem i jabłkami jest rewelacyjnym ciastem do kawy.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
100 śmietanka kremowa 30%
1 kg jabłka
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cukier waniliowy
2 łyżecz. żelatyna
1 łyżecz. cukier puder
1 łyżecz. proszek do pieczenia
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. galaretka cytrynowa
1 szt. mleko skondensowane
0.25 szt. czekolada gorzka
6 łyżka cukier
6 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy do niej na przemian po jednym żółtku, łyżce mąki, cukru, a na koniec proszek do pieczenia. Wykonujemy to delikatnie mieszając.
Ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 25-30 minut w temp. 180 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dusimy z cukrem i niewielką ilością wody.
Gdy delikatnie się rozgotują dodajemy do nich jedno opakowanie galaretki cytrynowej i mieszamy do momentu, gdy galaretka się całkowicie rozpuści.
Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy i odstawiamy aż stężeją.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Kremówkę miksujemy na najwyższych obrotach miksera z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodajemy powoli mleko skondensowane słodzone, a następnie żelatynę. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
Gdy masa zacznie delikatnie tężeć, ale nie stężeje wykładamy ją na jabłka. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia.
Na koniec ścieramy na nie na tarce gorzką czekoladę.