Biszkopt z pianką, galaretką i śliwkami

m7
Biszkopt z pianką, galaretką i śliwkami

0

0 / 0

Bardzo smaczne, orzeźwiające, lekkie ciasto.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

250 śmietanka kremowa 30%

1 kg śliwki

1 szcz. sól

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. cukier

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. galaretka truskawkowa

1 szt. galaretka owocowa

1 łyżka proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

Biszkopt: Najpierw oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej), po czym dodawać po trochu cukier do piany z białek i dalej ubijać. Następnie do ubitej piany, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i dodawać stopniowo do masy.

2

Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej manną lub bułką tartą formy.Piec w nagrzanym piekarniku ok.20-30min. w niezbyt nagrzanym piekarniku ok.160-180 st.C na złoto.

3

Pianka: Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (1 szkl).

4

Śmietanę ubić na sztywno, gdy będzie gotowa dolewać powoli tężejącą galaretkę. Zmiksować. Biszkopt przekroić na pół, wylać piankową masę (zostawić trochę na wierzch), przykryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch posmarować pozostałą pianką, udekorować śliwkami. Zalać tężejącą galaretką zrobioną według instrukcji na opakowaniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły