Biszkopt z pianką, galaretką i śliwkami

m7

Bardzo smaczne, orzeźwiające, lekkie ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
165
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo smaczne, orzeźwiające, lekkie ciasto.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
250 śmietanka kremowa 30%
1 kg śliwki
1 szczyp. sól
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. cukier
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. galaretka truskawkowa
1 szt. galaretka owocowa
1 łyżka proszek do pieczenia
Przygotowanie
Biszkopt: Najpierw oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej), po czym dodawać po trochu cukier do piany z białek i dalej ubijać. Następnie do ubitej piany, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i dodawać stopniowo do masy.
Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej manną lub bułką tartą formy.Piec w nagrzanym piekarniku ok.20-30min. w niezbyt nagrzanym piekarniku ok.160-180 st.C na złoto.
Pianka: Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (1 szkl).
Śmietanę ubić na sztywno, gdy będzie gotowa dolewać powoli tężejącą galaretkę. Zmiksować. Biszkopt przekroić na pół, wylać piankową masę (zostawić trochę na wierzch), przykryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch posmarować pozostałą pianką, udekorować śliwkami. Zalać tężejącą galaretką zrobioną według instrukcji na opakowaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
165
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.