Biszkopt z masą i galaretką

m7

Delikatny, przekładany biszkopt sprawdzi się na letnie popołudnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
468
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Delikatny, przekładany biszkopt sprawdzi się na letnie popołudnie.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
1 szkl. cukier
2 szkl. mleko
10 szt. jajko
1 szt. galaretka wiśniowa
1 szt. cukier waniliowy
1.50 łyżka mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
2.50 łyżka mąka ziemniaczana
30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
15 dag. cukier
Przygotowanie
Ubić na sztywno białka, dodawać cukier (15 dag), następnie po 1 żółtku, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok 170 stopni ok 25-30 minut.
1 i 1/4 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier (1 szklanka) i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną (najlepiej trzepaczką), całość wlewamy do do gorącego mleka, dobrze mieszamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa, następnie studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem waniliowym i dodajemy po trochu masy. Masa musi być dobrze ostudzona, by krem się nie zważył.
Biszkopt kroimy na 4 części. Kładziemy pierwszą część i smarujemy delikatnie dowolnym dżemem, na to drugi biszkopt, następnie masę, przykrywamy 3 biszkoptem, smarujemy dżemem i 4 biszkopt na wierzch. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
468
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.