Biszkopt z masą i galaretką

m7
Biszkopt z masą i galaretką

1

0 / 0

Delikatny, przekładany biszkopt sprawdzi się na letnie popołudnie.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna zwykła

1 szkl. cukier

2 szkl. mleko

10 szt. jajko

1 szt. galaretka wiśniowa

1 szt. cukier waniliowy

1.50 łyżka mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

2.50 łyżka mąka ziemniaczana

30 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

15 dek. cukier

Przygotowanie


1

Ubić na sztywno białka, dodawać cukier (15 dag), następnie po 1 żółtku, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok 170 stopni ok 25-30 minut.

2

1 i 1/4 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier (1 szklanka) i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną (najlepiej trzepaczką), całość wlewamy do do gorącego mleka, dobrze mieszamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa, następnie studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem waniliowym i dodajemy po trochu masy. Masa musi być dobrze ostudzona, by krem się nie zważył.

3

Biszkopt kroimy na 4 części. Kładziemy pierwszą część i smarujemy delikatnie dowolnym dżemem, na to drugi biszkopt, następnie masę, przykrywamy 3 biszkoptem, smarujemy dżemem i 4 biszkopt na wierzch. Całość zalewamy tężejącą galaretką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły