Biszkopt z makiem
m7
błyskawiczny makowiec
0
0 / 0
błyskawiczny makowiec
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. masa makowa
1 szt. kandyzowana skórka pomarańczowa
1 szt. olejek migdałowy
Przygotowanie
1
Białka ubić na sztywna pianę.
2
Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować.
3
Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy i piec 25 minut w temperaturze 170 stopni.
4
Ostudzony biszkopt przekroić na pół i dobrze nasączyć ponczem zrobionym z olejku migdałowego.
5
Nasączony biszkopt przełożyć masa makową.
6
Na wierzch biszkoptu również położyć masę makową i posypać kandyzowana skórką pomarańczową.