Biszkopt z makiem

m7
Biszkopt z makiem

0

0 / 0

błyskawiczny makowiec

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. cukier

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. masa makowa

1 szt. kandyzowana skórka pomarańczowa

1 szt. olejek migdałowy

Przygotowanie


1

Białka ubić na sztywna pianę.

2

Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować.

3

Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy i piec 25 minut w temperaturze 170 stopni.

4

Ostudzony biszkopt przekroić na pół i dobrze nasączyć ponczem zrobionym z olejku migdałowego.

5

Nasączony biszkopt przełożyć masa makową.

6

Na wierzch biszkoptu również położyć masę makową i posypać kandyzowana skórką pomarańczową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły