Biszkopt z ksylitolem

mariola85
Biszkopt z ksylitolem

Średnia 3.2 / 93

Oceń!

Puszysty biszkopcik. Zamiast cukru dodaje się ksylitol, czyli cukier z brzozy. Z podanych składników wyjdzie biszkopt w małej tortownicy.

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. jaja kurze całe

3 łyżka ksylitol

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (najlepiej na bardzo wolnych obrotach miksera lub za pomocą łyżki).

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

445

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły