Biszkopt z ksylitolem

mariola85
Biszkopt z ksylitolem

1

3.2 / 93

Puszysty biszkopcik. Zamiast cukru dodaje się ksylitol, czyli cukier z brzozy. Z podanych składników wyjdzie biszkopt w małej tortownicy.

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. jaja kurze całe

3 łyżka ksylitol

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

2

Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (najlepiej na bardzo wolnych obrotach miksera lub za pomocą łyżki).

3

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

4

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

5

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

445

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły