Example thumb
1

Składniki

2.5 Łyżki
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
3 Sztuki
jaja kurze całe
3 Łyżki
Ksylitol
0.5 Łyżki
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z podanych składników zrobisz biszkopt w małej tortownicy.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (najlepiej na bardzo wolnych obrotach miksera).
  3. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  4. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
  5. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Opis

Puszysty biszkopcik mojej koleżanki. Zamiast cukru dodała ksylitol, czyli cukier z brzozy.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!