Biszkopt z ksylitolem
mariola85
Puszysty biszkopcik. Zamiast cukru dodaje się ksylitol, czyli cukier z brzozy. Z podanych składników wyjdzie biszkopt w małej tortownicy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
445
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.2 / 93
Puszysty biszkopcik. Zamiast cukru dodaje się ksylitol, czyli cukier z brzozy. Z podanych składników wyjdzie biszkopt w małej tortownicy.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. jaja kurze całe
3 łyżka ksylitol
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (najlepiej na bardzo wolnych obrotach miksera lub za pomocą łyżki).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.