Biszkopt z jeżynami i bitą śmietaną

m7
Biszkopt z jeżynami i bitą śmietaną

0

0 / 0

Ciasto na ciepłe jesienne dni. Biszkopt z jeżynami i bitą śmietaną robi się bardzo szybo i bardzo prosto. Warto wykorzystać przepis również z innymi owocami.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

1 łyżeczka żelatyna

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szkl. cukier

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

1 szkl. mąka pszenna tortowa

6 szt. jaja kurze całe

3 łyżka cukier puder

30 dek. jeżyny

Przygotowanie


1

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do nich obie mąki i proszek do pieczenia.

2

Białka ubić ze szczyptą soli. Sztywną pianę z białek dodawać po łyżce do masy i delikatnie wymieszać.

3

Ciasto przelać do blaszki i piec w temp. 180 stopni przez 30 - 35 minut.

4

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.

5

Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Udekorować jeżynami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły