Biszkopt z jeżynami i bitą śmietaną

m7

Ciasto na ciepłe jesienne dni. Biszkopt z jeżynami i bitą śmietaną robi się bardzo szybo i bardzo prosto. Warto wykorzystać przepis również z innymi owocami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
268
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto na ciepłe jesienne dni. Biszkopt z jeżynami i bitą śmietaną robi się bardzo szybo i bardzo prosto. Warto wykorzystać przepis również z innymi owocami.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
1 łyżecz. żelatyna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. cukier
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. mąka pszenna tortowa
6 szt. jaja kurze całe
3 łyżka cukier puder
30 dag. jeżyny
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do nich obie mąki i proszek do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli. Sztywną pianę z białek dodawać po łyżce do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do blaszki i piec w temp. 180 stopni przez 30 - 35 minut.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.
Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Udekorować jeżynami.