Biszkopt z jabłkami i śmietaną
m7
Pychotka
1
0 / 0
Pychotka
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
1.50 kg jabłka
2 szkl. mleko
4 szt. jajko
0.50 szt. proszek do pieczenia
1 szt. galaretka cytrynowa
1 szt. bita śmietana
6 łyżka woda
2 łyżka tłuszcz
2 łyżka cukier
2 łyżka cukier puder
13 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna
25 dek. cukier
13 dek. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 20 dag cukru, pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić pianę na sztywno, dodając resztę cukru. Pianę wyłożyć na żółtka, wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem formy i piec 25 minut w 180 stop.
Masa jabłkowa:
jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przesmażyć jabłka na słabym ogniu, dodać cukier, ciągle mieszając. Pod koniec duszenia zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Biszkopt przekroić na połowę. Na pierwszą część ciasta wyłożyć masę jabłkową, na masę ubitą śnieżkę przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu, przykryć drugą częścią biszkoptu, posypać ciasto cukrem pudrem.