Biszkopt z jabłkami i śmietaną

m7
Biszkopt z jabłkami i śmietaną

1

0 / 0

Pychotka

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

1.50 kg jabłka

2 szkl. mleko

4 szt. jajko

0.50 szt. proszek do pieczenia

1 szt. galaretka cytrynowa

1 szt. bita śmietana

6 łyżka woda

2 łyżka tłuszcz

2 łyżka cukier

2 łyżka cukier puder

13 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

25 dek. cukier

13 dek. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 20 dag cukru, pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić pianę na sztywno, dodając resztę cukru. Pianę wyłożyć na żółtka, wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem formy i piec 25 minut w 180 stop.

2

Masa jabłkowa:

3

jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przesmażyć jabłka na słabym ogniu, dodać cukier, ciągle mieszając. Pod koniec duszenia zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Biszkopt przekroić na połowę. Na pierwszą część ciasta wyłożyć masę jabłkową, na masę ubitą śnieżkę przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu, przykryć drugą częścią biszkoptu, posypać ciasto cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły