Biszkopt z jabłkami.
m7
Puszysty i lekki biszkopcik,przełożony smacznymi ,jabłuszkami z galaretką.Znakomity na jesienne popołudnia.
1
0 / 0
Puszysty i lekki biszkopcik,przełożony smacznymi ,jabłuszkami z galaretką.Znakomity na jesienne popołudnia.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 kg jabłka szare renety
1 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. skrobia ziemniaczana
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. woda
4 szt. jaja kurze całe
0.50 szt. proszek do pieczenia
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. galaretka agrestowa
6 łyżka woda
2 łyżka bułka tarta
2 dag. masło śmietankowe
Przygotowanie
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
następnie stopniowo dodawać żółtka.
całość starannie ubijać ,aż do podwojenia masy.
do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę delikatnie mieszając.
całość połączyć ,dodawać po łyżce wody.
dużą tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
ciasto przełożyć do formy ,wstawić do nagrzanego piekarnika.
piec 40 minut w temp.200 stopni.
sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.Wyjąc z tortownicy po wystudzeniu.
masa jabŁkowa:
jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z cukrem i woda.
odstawić z ognia.Dodać galaretkę i starannie wymieszać.
wystudzony biszkopt przekroić na połowę.Przełożyć wystudzona masą.
polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.