1

Składniki

1 Kilogram
Jabłka szare renety
1 Szklanka
cukier
0.75 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.5 Szklanki
Skrobia ziemniaczana
0.5 Szklanki
cukier
0.5 Szklanki
woda
4 Sztuki
jaja kurze całe
0.5 Sztuki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Galaretka agrestowa
6 Łyżek
woda
2 Łyżki
bułka tarta
2 Dekagramy
masło śmietankowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  2. białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. następnie stopniowo dodawać żółtka.
  4. całość starannie ubijać ,aż do podwojenia masy.
  5. do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę delikatnie mieszając.
  6. całość połączyć ,dodawać po łyżce wody.
  7. dużą tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
  8. ciasto przełożyć do formy ,wstawić do nagrzanego piekarnika.
  9. piec 40 minut w temp.200 stopni.
  10. sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.Wyjąc z tortownicy po wystudzeniu.
  11. masa jabŁkowa:
  12. jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z cukrem i woda.
  13. odstawić z ognia.Dodać galaretkę i starannie wymieszać.
  14. wystudzony biszkopt przekroić na połowę.Przełożyć wystudzona masą.
  15. polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Opis

Puszysty i lekki biszkopcik,przełożony smacznymi ,jabłuszkami z galaretką.Znakomity na jesienne popołudnia.

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz.

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz.

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz.

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz.

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz.

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz.

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz.

Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!