Biszkopt z jabłkami.

m7
Biszkopt z jabłkami.

1

0 / 0

Puszysty i lekki biszkopcik,przełożony smacznymi ,jabłuszkami z galaretką.Znakomity na jesienne popołudnia.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 kg jabłka szare renety

1 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

0.50 szkl. skrobia ziemniaczana

0.50 szkl. cukier

0.50 szkl. woda

4 szt. jaja kurze całe

0.50 szt. proszek do pieczenia

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. galaretka agrestowa

6 łyżka woda

2 łyżka bułka tarta

2 dag. masło śmietankowe

Przygotowanie


1

Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.

2

białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.

3

następnie stopniowo dodawać żółtka.

4

całość starannie ubijać ,aż do podwojenia masy.

5

do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę delikatnie mieszając.

6

całość połączyć ,dodawać po łyżce wody.

7

dużą tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

8

ciasto przełożyć do formy ,wstawić do nagrzanego piekarnika.

9

piec 40 minut w temp.200 stopni.

10

sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.Wyjąc z tortownicy po wystudzeniu.

11

masa jabŁkowa:

12

jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z cukrem i woda.

13

odstawić z ognia.Dodać galaretkę i starannie wymieszać.

14

wystudzony biszkopt przekroić na połowę.Przełożyć wystudzona masą.

15

polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

193

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły