Biszkopt z jabłkami.

m7
Biszkopt z jabłkami.

Średnia 0 / 0

Oceń!

Puszysty i lekki biszkopcik,przełożony smacznymi ,jabłuszkami z galaretką.Znakomity na jesienne popołudnia.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 kg jabłka szare renety

1 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

0.50 szkl. skrobia ziemniaczana

0.50 szkl. cukier

0.50 szkl. woda

4 szt. jaja kurze całe

0.50 szt. proszek do pieczenia

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. galaretka agrestowa

6 łyżka woda

2 łyżka bułka tarta

2 dag. masło śmietankowe

Przygotowanie


Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.

białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.

następnie stopniowo dodawać żółtka.

całość starannie ubijać ,aż do podwojenia masy.

do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę delikatnie mieszając.

całość połączyć ,dodawać po łyżce wody.

dużą tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

ciasto przełożyć do formy ,wstawić do nagrzanego piekarnika.

piec 40 minut w temp.200 stopni.

sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.Wyjąc z tortownicy po wystudzeniu.

masa jabŁkowa:

jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z cukrem i woda.

odstawić z ognia.Dodać galaretkę i starannie wymieszać.

wystudzony biszkopt przekroić na połowę.Przełożyć wystudzona masą.

polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

193

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły