Biszkopt z galaretkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Biszkopt z galaretkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973781645.jpeg&w=3840&q=75)
Kolorowy, bardzo smaczny i szybki do wykonania. Przepis zaczerpnięty z kuchni wiejskiej. Konsumowany chętnie przez dzieci.
1
0 / 0
Kolorowy, bardzo smaczny i szybki do wykonania. Przepis zaczerpnięty z kuchni wiejskiej. Konsumowany chętnie przez dzieci.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
400 mleko do masy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.75 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka tortowa
4.50 szkl. woda do masy
3 szt. jaja kurze
2 szt. bita śmietana śnieżka do masy
2 szt. galaretka o smaku agrestowym do masy
2 szt. galaretka o smaku wiśniowym do masy
2 szt. galaretka o smaku pomarańczowym do masy
4 łyżka olej rzepakowy
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek.
ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
potem wlać 4 łyżki oleju, nadal ubijając.
przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie i dokładnie.
wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę.
upiec ciasto (40 minut).
tak samo postępując upiec drugi biszkopt.
przygotowanie masy:
dwie śniezki ubić z mlekiem.
dwie galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody .
dwie galaretki o smaku wiśniowym rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody.
śnieżkę ubitą podzielić na połowę, dać do nich tęzejące galaretki.
na jeden upieczony i zimny biszkopt wyłożyć masę wisniową.
położyć drugi biszkopt.
na niego wyłożyć masę agrestową iwłożyć placek do lodówki.
dwie galaretki o smaku pomarańczowym rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do ostudzenia.
tężejącą galaretkę wylać na wierzch placka.
placek przechowywać w lodówce.