Biszkopt z galaretkami

m7
Biszkopt z galaretkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kolorowy, bardzo smaczny i szybki do wykonania. Przepis zaczerpnięty z kuchni wiejskiej. Konsumowany chętnie przez dzieci.

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

400 mleko do masy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.75 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka tortowa

4.50 szkl. woda do masy

3 szt. jaja kurze

2 szt. bita śmietana śnieżka do masy

2 szt. galaretka o smaku agrestowym do masy

2 szt. galaretka o smaku wiśniowym do masy

2 szt. galaretka o smaku pomarańczowym do masy

4 łyżka olej rzepakowy

Przygotowanie


Oddzielić żółtka od białek.

ubić białka z cukrem na sztywną pianę.

dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.

potem wlać 4 łyżki oleju, nadal ubijając.

przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie i dokładnie.

wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę.

upiec ciasto (40 minut).

tak samo postępując upiec drugi biszkopt.

przygotowanie masy:

dwie śniezki ubić z mlekiem.

dwie galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody .

dwie galaretki o smaku wiśniowym rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody.

śnieżkę ubitą podzielić na połowę, dać do nich tęzejące galaretki.

na jeden upieczony i zimny biszkopt wyłożyć masę wisniową.

położyć drugi biszkopt.

na niego wyłożyć masę agrestową iwłożyć placek do lodówki.

dwie galaretki o smaku pomarańczowym rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do ostudzenia.

tężejącą galaretkę wylać na wierzch placka.

placek przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

135

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły