Biszkopt z galaretkami

m7
Biszkopt z galaretkami

1

0 / 0

Kolorowy, bardzo smaczny i szybki do wykonania. Przepis zaczerpnięty z kuchni wiejskiej. Konsumowany chętnie przez dzieci.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

400 mleko do masy

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.75 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka tortowa

4.50 szkl. woda do masy

2 szt. biszkopt:

3 szt. jaja kurze

2 szt. bita śmietana śnieżka do masy

2 szt. galaretka o smaku agrestowym do masy

2 szt. galaretka o smaku wiśniowym do masy

2 szt. galaretka o smaku pomarańczowym do masy

4 łyżka olej rzepakowy

Przygotowanie


1

Oddzielić żółtka od białek.

2

ubić białka z cukrem na sztywną pianę.

3

dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.

4

potem wlać 4 łyżki oleju, nadal ubijając.

5

przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie i dokładnie.

6

wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę.

7

upiec ciasto (40 minut).

8

tak samo postępując upiec drugi biszkopt.

9

przygotowanie masy:

10

dwie śniezki ubić z mlekiem.

11

dwie galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody .

12

dwie galaretki o smaku wiśniowym rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody.

13

śnieżkę ubitą podzielić na połowę, dać do nich tęzejące galaretki.

14

na jeden upieczony i zimny biszkopt wyłożyć masę wisniową.

15

położyć drugi biszkopt.

16

na niego wyłożyć masę agrestową iwłożyć placek do lodówki.

17

dwie galaretki o smaku pomarańczowym rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do ostudzenia.

18

tężejącą galaretkę wylać na wierzch placka.

19

placek przechowywać w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły