Example thumb
1

Składniki

400 Mililitrów
Mleko do masy
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
0.75 Szklanki
cukier
0.75 Szklanki
Mąka tortowa
4.5 Szklanki
Woda do masy
2 Sztuki
BISZKOPT:
3 Sztuki
Jaja kurze
2 Sztuki
Bita śmietana śnieżka do masy
2 Sztuki
Galaretka o smaku agrestowym do masy
2 Sztuki
Galaretka o smaku wiśniowym do masy
2 Sztuki
Galaretka o smaku pomarańczowym do masy
4 Łyżki
Olej rzepakowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
  3. dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
  4. potem wlać 4 łyżki oleju, nadal ubijając.
  5. przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie i dokładnie.
  6. wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę.
  7. upiec ciasto (40 minut).
  8. tak samo postępując upiec drugi biszkopt.
  9. przygotowanie masy:
  10. dwie śniezki ubić z mlekiem.
  11. dwie galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody .
  12. dwie galaretki o smaku wiśniowym rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody.
  13. śnieżkę ubitą podzielić na połowę, dać do nich tęzejące galaretki.
  14. na jeden upieczony i zimny biszkopt wyłożyć masę wisniową.
  15. położyć drugi biszkopt.
  16. na niego wyłożyć masę agrestową iwłożyć placek do lodówki.
  17. dwie galaretki o smaku pomarańczowym rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do ostudzenia.
  18. tężejącą galaretkę wylać na wierzch placka.
  19. placek przechowywać w lodówce.

Opis

Kolorowy, bardzo smaczny i szybki do wykonania. Przepis zaczerpnięty z kuchni wiejskiej. Konsumowany chętnie przez dzieci.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!