Biszkopt z galaretką i owocami

Lubella
Biszkopt z galaretką i owocami

Średnia 4.3 / 4

Oceń!

Szukasz lekkiego, letniego ciasta, które zawsze się udaje? Ten biszkopt z galaretką i owocami to kwintesencja domowego wypieku – puszysty spód, delikatny krem śmietankowy i zatopione w galaretce świeże truskawki. Idealny na rodzinne przyjęcia, niedzielny deser lub upalne dni, gdy chcesz czegoś słodkiego, ale orzeźwiającego. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce. Smacznego!

13

Składniki

210 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Biszkopt

5 szt. jaja

150 g cukier

120 g mąka tortowa lubella

40 g skrobia ziemniacza

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

Masa śmietankowa

400 ml śmietanka 30%

250 g serek mascarpone

2 łyżka cukier puder

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Warstwa owocowa

500 g truskawki

2 opak. galaretka truskawkowa

800 ml wrzątek

Przygotowanie


Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj cukier, miksując do uzyskania gęstej, błyszczącej piany.

Dodaj po jednym żółtku, miksując krótko, tylko do połączenia.

Przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszaj z masą jajeczną szpatułką.

Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudź biszkopt całkowicie.


W misce ubij schłodzoną śmietankę 30% z cukrem pudrem i wanilią.

Dodaj serek mascarpone i miksuj krótko, aż powstanie gładki, stabilny krem.

Rozsmaruj masę na wystudzonym biszkopcie i wstaw do lodówki na czas przygotowania galaretki.

Porada:  

Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstaw ją na 10 minut do lodówki przed rozsmarowaniem — zgęstnieje i lepiej się rozprowadzi.


Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia (powinna być chłodna i lekko gęsta).

Na warstwie kremu ułóż owoce pokrojone w plasterki lub połówki.

Delikatnie wylej tężejącą galaretkę na owoce.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2–3 godziny, aż galaretka całkowicie się zetnie.

Porada:  

Nie wlewaj gorącej galaretki – rozpuści krem i wsiąknie w biszkopt.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

285

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły