Biszkopt z bitą śmietaną
m7

Pyszne ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Pyszne ciasto.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. żelatyna
800 g brzoskwinia w syropie
100 g czekolada gorzka
1.50 szkl. cukier
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
3 szkl. woda
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. galaretka brzoskwiniowa
Przygotowanie
Kroki
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, następnie wylewamy na wyłożoną papierem blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół.
W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody.
Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w kostkę, układamy na spodzie biszkoptu. Gdy galaretki zaczną tężeć zalewamy nimi brzoskwinie i przykrywamy drugą połową biszkoptu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę. Gdy bita śmietana zacznie tężeć, rozsmarowujemy ją na cieście. Wierzch dekorujemy stratą gorzką czekoladą lub ewentualnie posypujemy kakao przez sitko.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.