0

Składniki

500 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Łyżeczki
ŻELATYNA
800 Gramów
brzoskwinia w syropie
100 Gramów
czekolada gorzka
1.5 Szklanki
cukier
1.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
3 Szklanki
woda
6 Sztuk
jaja kurze całe
2 Sztuki
Galaretka brzoskwiniowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, następnie wylewamy na wyłożoną papierem blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół.
  2. W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody.
  3. Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w kostkę, układamy na spodzie biszkoptu. Gdy galaretki zaczną tężeć zalewamy nimi brzoskwinie i przykrywamy drugą połową biszkoptu.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę. Gdy bita śmietana zacznie tężeć, rozsmarowujemy ją na cieście. Wierzch dekorujemy stratą gorzką czekoladą lub ewentualnie posypujemy kakao przez sitko.

Opis

Pyszne ciasto.

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe jajka niespodzianka

Muffinki

Łatwy Do 1 godz
Muffinki

Muffinki z truskawkami i malinową pianką

Łatwy Do 1 godz
Muffinki z truskawkami i malinową pianką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!