0

Składniki

500 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Łyżeczki
ŻELATYNA
800 Gramów
brzoskwinia w syropie
100 Gramów
czekolada gorzka
1.5 Szklanki
cukier
1.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
3 Szklanki
woda
6 Sztuk
jaja kurze całe
2 Sztuki
Galaretka brzoskwiniowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, następnie wylewamy na wyłożoną papierem blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół.
  2. W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody.
  3. Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w kostkę, układamy na spodzie biszkoptu. Gdy galaretki zaczną tężeć zalewamy nimi brzoskwinie i przykrywamy drugą połową biszkoptu.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę. Gdy bita śmietana zacznie tężeć, rozsmarowujemy ją na cieście. Wierzch dekorujemy stratą gorzką czekoladą lub ewentualnie posypujemy kakao przez sitko.

Opis

Pyszne ciasto.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!