Biszkopt z bitą śmietaną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Biszkopt z bitą śmietaną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975738710.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne ciasto.
0
0 / 0
Pyszne ciasto.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. żelatyna
800 g brzoskwinia w syropie
100 g czekolada gorzka
1.50 szkl. cukier
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
3 szkl. woda
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. galaretka brzoskwiniowa
Przygotowanie
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, następnie wylewamy na wyłożoną papierem blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół.
W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody.
Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w kostkę, układamy na spodzie biszkoptu. Gdy galaretki zaczną tężeć zalewamy nimi brzoskwinie i przykrywamy drugą połową biszkoptu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę. Gdy bita śmietana zacznie tężeć, rozsmarowujemy ją na cieście. Wierzch dekorujemy stratą gorzką czekoladą lub ewentualnie posypujemy kakao przez sitko.