Biszkopt z bitą śmietaną

m7
Biszkopt z bitą śmietaną

0

0 / 0

Pyszne ciasto.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżeczka żelatyna

800 g brzoskwinia w syropie

100 g czekolada gorzka

1.50 szkl. cukier

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

3 szkl. woda

6 szt. jaja kurze całe

2 szt. galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie


1

Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, następnie wylewamy na wyłożoną papierem blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół.

2

W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody.

3

Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w kostkę, układamy na spodzie biszkoptu. Gdy galaretki zaczną tężeć zalewamy nimi brzoskwinie i przykrywamy drugą połową biszkoptu.

4

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę. Gdy bita śmietana zacznie tężeć, rozsmarowujemy ją na cieście. Wierzch dekorujemy stratą gorzką czekoladą lub ewentualnie posypujemy kakao przez sitko.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły