Biszkopt z ananasem
malg
Orzeźwiający ananas z puszystym biszkoptem. Polecam na eleganckie podwieczorki.
0
4 / 1
Orzeźwiający ananas z puszystym biszkoptem. Polecam na eleganckie podwieczorki.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 pusz. ananas plastry w syropie
1 łyżeczka proszek do pieczenia
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier
1 szt. mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. galaretka kiwi
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. margaryna zwykła
1 łyżka ocet
Przygotowanie
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. W drugim naczyniu do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet - wszystko razem mieszamy i dodajemy do ubitych białek, na koniec wsypujemy mąkę i ucieramy na jednolitą masę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 o około 25-30 minut.
Masa ananasowa: aby przygotować masę ananasową odlewamy sok z ananasów, do soku dodajemy tyle wody, żeby otrzymać 1 litr płynu. Z litra płynu odlewamy szklankę i rozpuszczamy w niej 2 budynie. Resztę gotujemy i dodajemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej galaretki dodajemy rozpuszczone budynie, gotujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy ananasy pokrojone w kostkę. Do lekko przestudzonej masy dodajemy po kawałku margaryny mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Przecięty biszkopt przekładamy masą, posypujemy na wierzchu cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Uwaga: ponieważ niezastygnięta masa ananasowa jest trochę rzadka, ciasta najlepiej przygotować w wysokiej blasze.