Biszkopt z ananasem

malg
Biszkopt z ananasem

0

4 / 1

Orzeźwiający ananas z puszystym biszkoptem. Polecam na eleganckie podwieczorki.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 pusz. ananas plastry w syropie

1 łyżeczka proszek do pieczenia

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier

1 szt. mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. galaretka kiwi

2 szt. budyń śmietankowy

1 szt. margaryna zwykła

1 łyżka ocet

Przygotowanie


1

Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. W drugim naczyniu do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet - wszystko razem mieszamy i dodajemy do ubitych białek, na koniec wsypujemy mąkę i ucieramy na jednolitą masę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 o około 25-30 minut.

2

Masa ananasowa: aby przygotować masę ananasową odlewamy sok z ananasów, do soku dodajemy tyle wody, żeby otrzymać 1 litr płynu. Z litra płynu odlewamy szklankę i rozpuszczamy w niej 2 budynie. Resztę gotujemy i dodajemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej galaretki dodajemy rozpuszczone budynie, gotujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy ananasy pokrojone w kostkę. Do lekko przestudzonej masy dodajemy po kawałku margaryny mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.

3

Przecięty biszkopt przekładamy masą, posypujemy na wierzchu cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

4

Uwaga: ponieważ niezastygnięta masa ananasowa jest trochę rzadka, ciasta najlepiej przygotować w wysokiej blasze.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły