Example thumb
0

Składniki

1 Sztuka
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Puszka
ananas plastry w syropie
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
6 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
cukier
2 Sztuki
Galaretka kiwi
2 Sztuki
budyń śmietankowy
1 Sztuka
margaryna zwykła
1 Łyżka
ocet
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. W drugim naczyniu do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet - wszystko razem mieszamy i dodajemy do ubitych białek, na koniec wsypujemy mąkę i ucieramy na jednolitą masę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 o około 25-30 minut.
  2. Masa ananasowa: aby przygotować masę ananasową odlewamy sok z ananasów, do soku dodajemy tyle wody, żeby otrzymać 1 litr płynu. Z litra płynu odlewamy szklankę i rozpuszczamy w niej 2 budynie. Resztę gotujemy i dodajemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej galaretki dodajemy rozpuszczone budynie, gotujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy ananasy pokrojone w kostkę. Do lekko przestudzonej masy dodajemy po kawałku margaryny mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
  3. Przecięty biszkopt przekładamy masą, posypujemy na wierzchu cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  4. Uwaga: ponieważ niezastygnięta masa ananasowa jest trochę rzadka, ciasta najlepiej przygotować w wysokiej blasze.

Opis

Orzeźwiający ananas z puszystym biszkoptem. Polecam na eleganckie podwieczorki.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!