Biszkopt z agrestową pianką.
m7
Lekki biszkopcik z jeszcze lżejszą pianką.Prosty i szybki do wykonania.Polecam .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
212
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Lekki biszkopcik z jeszcze lżejszą pianką.Prosty i szybki do wykonania.Polecam .
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. skrobia ziemniaczana
1 szkl. mleko zagęszczone niesłodzone
1 szkl. woda
4 szt. jaja kurze całe
0.50 szt. proszek do pieczenia
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. galaretka agrestowa
6 łyżka woda
2 łyżka tłuszcz
2 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno.
następni stopniowo dodawać po jednym żółtku nadal ubijając.
mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
do masy jajecznej dodawać po jednej łyżce wody (najlepiej przegotowanej zimnej).
następnie dodawać po łyżce mąki delikatnie mieszając.
całość przelać do blaszki i piec około 25 minut w 180 stopniach.
po upieczeniu i przestudzeniu rozkroić biszkopt na połowę.
galaretkę rozpuścić w szklance wody.
mleko ubić na piane następnie dodawać powoli galaretkę zimną ale jeszcze płynna.
3/4 pianki przełożyć na biszkopt ,równomiernie rozsmarowując,następnie przykryć drugą połową biszkoptu.
resztę pianki rozsmarować na górze biszkoptu i udekorować według uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
212
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.