Biszkopt Radka
malg
Proste ciasto - biszkopt z owocami. Puszyste ciasto z dodatkiem ulubionych owoców jest szybkie i nieskomplikowane, idealne do herbaty lub kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
352
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Proste ciasto - biszkopt z owocami. Puszyste ciasto z dodatkiem ulubionych owoców jest szybkie i nieskomplikowane, idealne do herbaty lub kawy.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. cukier puder
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
4 szt. jaja kurze całe
4 łyżka olej
2 szt. jabłka
0.50 kostka margaryna zwykła
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder, potem żółtka, do tego po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksować.
Na koniec dolać roztopioną margarynę i olej.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę biszkoptową delikatnie wylać na blachę, wyłożyć owoce.
Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Nie otwierać piekarnika, ale po około 20 minutach piekarnik można wyłączyć, aby ciasto w nim dochodziło.
Aby nie zrobił się zakalec można najpierw ułożyć owoce, a dopiero później wylać masę biszkoptową. Po upieczeniu przełożyć ciasto „do góry nogami” i posypać cukrem pudrem.