Biszkopt piernikowy
Kakao DecoMorreno
Biszkopt piernikowy to idealne połączenie lekkości klasycznego biszkoptu i aromatycznych przypraw korzennych, które wprowadzą Cię w świąteczny nastrój. Doskonały jako baza do ciast warstwowych, tortów bożonarodzeniowych lub do jedzenia samodzielnie z ulubioną herbatą. Po wystudzeniu możesz go przekroić na 2-3 blaty i przełożyć dowolnym kremem, powidłami śliwkowymi lub masą makową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Biszkopt piernikowy to idealne połączenie lekkości klasycznego biszkoptu i aromatycznych przypraw korzennych, które wprowadzą Cię w świąteczny nastrój. Doskonały jako baza do ciast warstwowych, tortów bożonarodzeniowych lub do jedzenia samodzielnie z ulubioną herbatą. Po wystudzeniu możesz go przekroić na 2-3 blaty i przełożyć dowolnym kremem, powidłami śliwkowymi lub masą makową.
8
Składniki
50 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
5 szt. jaja
150 g cukier drobny
120 g mąka pszenna lubella
30 g mąka ziemniaczana
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka przyprawa do piernika
1 łyżka kakao decomorreno
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek. Upewnij się, że miska do ubijania białek jest sucha i czysta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier (po jednej łyżce). Piana powinna być lśniąca i sztywna.
Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.
W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao.
Dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Staraj się nie zniszczyć puszystości piany.
Gotową masę przelej do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównując wierzch.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez około 30 minut.
Sprawdź patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, biszkopt jest gotowy.
Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez 10 minut. Następnie przełóż go na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.