Biszkopt piernikowy

Kakao DecoMorreno
Biszkopt piernikowy

0

0 / 0

Biszkopt piernikowy to idealne połączenie lekkości klasycznego biszkoptu i aromatycznych przypraw korzennych, które wprowadzą Cię w świąteczny nastrój. Doskonały jako baza do ciast warstwowych, tortów bożonarodzeniowych lub do jedzenia samodzielnie z ulubioną herbatą. Po wystudzeniu możesz go przekroić na 2-3 blaty i przełożyć dowolnym kremem, powidłami śliwkowymi lub masą makową.

8

Składniki

50 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

5 szt. jaja

150 g cukier drobny

120 g mąka pszenna lubella

30 g mąka ziemniaczana

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżka przyprawa do piernika

1 łyżka kakao decomorreno

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Oddziel białka od żółtek. Upewnij się, że miska do ubijania białek jest sucha i czysta.

2

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.

3

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier (po jednej łyżce). Piana powinna być lśniąca i sztywna.

4

Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.

5

W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao.

6

Dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Staraj się nie zniszczyć puszystości piany.

7

Gotową masę przelej do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównując wierzch.

8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez około 30 minut.

9

Sprawdź patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, biszkopt jest gotowy.

10

Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez 10 minut. Następnie przełóż go na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły