Biszkopt-piegusek

m7

Biszkopt, który świetnie smakuje sam, ale może być również bazą innych ciast. Dzięki dołożeniu do ciasta maku i wiórek kokosowych biszkopt nie dość, że ciekawie wygląda to jeszcze pysznie smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
128
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Biszkopt, który świetnie smakuje sam, ale może być również bazą innych ciast. Dzięki dołożeniu do ciasta maku i wiórek kokosowych biszkopt nie dość, że ciekawie wygląda to jeszcze pysznie smakuje.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. skrobia ziemniaczana
1 szkl. cukier
6 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mak niebieski
3 łyżka wiórki kokosowe
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać do nich po kolei obie mąki i proszek do pieczenia, później mak i wiórki kokosowe.
Całość dokładnie wymieszać dodając po łyżce sztywnej piany z białek. Jednolitą masę przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki.
Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 170-180 stopniach C.
Tak przygotowane ciasto można dowolnie udekorować, no. czekoladą lub lukrem, można je także przełożyć masą.