Biszkopt-piegusek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Biszkopt-piegusek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973617190.jpeg&w=3840&q=75)
Biszkopt, który świetnie smakuje sam, ale może być również bazą innych ciast. Dzięki dołożeniu do ciasta maku i wiórek kokosowych biszkopt nie dość, że ciekawie wygląda to jeszcze pysznie smakuje.
0
0 / 0
Biszkopt, który świetnie smakuje sam, ale może być również bazą innych ciast. Dzięki dołożeniu do ciasta maku i wiórek kokosowych biszkopt nie dość, że ciekawie wygląda to jeszcze pysznie smakuje.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. skrobia ziemniaczana
1 szkl. cukier
6 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mak niebieski
3 łyżka wiórki kokosowe
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać do nich po kolei obie mąki i proszek do pieczenia, później mak i wiórki kokosowe.
Całość dokładnie wymieszać dodając po łyżce sztywnej piany z białek. Jednolitą masę przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki.
Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 170-180 stopniach C.
Tak przygotowane ciasto można dowolnie udekorować, no. czekoladą lub lukrem, można je także przełożyć masą.