Biszkopt orzechowy

Lubella

Biszkopt orzechowy to lekki, puszysty i aromatyczny wypiek, który zachwyca smakiem orzechów włoskich. Idealnie sprawdzi się jako baza do tortów, ciast przekładanych kremem lub jako samodzielny deser do kawy czy herbaty. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie elegancki i efektowny – zachwyci gości i domowników podczas każdej okazji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
239
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Biszkopt orzechowy to lekki, puszysty i aromatyczny wypiek, który zachwyca smakiem orzechów włoskich. Idealnie sprawdzi się jako baza do tortów, ciast przekładanych kremem lub jako samodzielny deser do kawy czy herbaty. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie elegancki i efektowny – zachwyci gości i domowników podczas każdej okazji.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
6 szt. jaja
150 g cukier
120 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g orzechy włoskie mielone
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Stopniowo wsypuj cukier, cały czas miksując, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
Dodawaj po jednym żółtku, delikatnie mieszając masę.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy.
Delikatnie wmieszaj suche składniki do masy jajecznej, używając szpatułki.
Przełóż ciasto do tortownicy (średnica ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 170°C przez około 35–40 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika, wystudź i delikatnie wyjmij z formy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
239
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.