Biszkopt orzechowy

Lubella
Biszkopt orzechowy

0

0 / 0

Biszkopt orzechowy to lekki, puszysty i aromatyczny wypiek, który zachwyca smakiem orzechów włoskich. Idealnie sprawdzi się jako baza do tortów, ciast przekładanych kremem lub jako samodzielny deser do kawy czy herbaty. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie elegancki i efektowny – zachwyci gości i domowników podczas każdej okazji.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

6 szt. jaja

150 g cukier

120 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g orzechy włoskie mielone

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

2

Stopniowo wsypuj cukier, cały czas miksując, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.

3

Dodawaj po jednym żółtku, delikatnie mieszając masę.

4

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy.

5

Delikatnie wmieszaj suche składniki do masy jajecznej, używając szpatułki.

6

Przełóż ciasto do tortownicy (średnica ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

7

Piecz w temperaturze 170°C przez około 35–40 minut, do suchego patyczka.

8

Wyjmij z piekarnika, wystudź i delikatnie wyjmij z formy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

239

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły