Biszkopt, który zawsze się udaje
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Biszkopt, który zawsze się udaje](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975211068.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis na biszkopt, który zawsze wyrośnie i jest doskonałą bazą do innych ciast. Wypróbuj!
1
0 / 0
Przepis na biszkopt, który zawsze wyrośnie i jest doskonałą bazą do innych ciast. Wypróbuj!
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Jajka wyparzyć, żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę.
Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć bądź zmiksować na puszystą masę (cukier powinien być niewyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, wymieszać (może być mikserem).
Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodać do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając (teraz już ręcznie, bardzo delikatnie).
Gdy wmieszamy już całą pianę, wówczas przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i piecokoło 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W przypadku piekarnika z termoobiegiem pieczenie może trwać tylko 25 minut.