Biszkopt, który zawsze się udaje

m7
Biszkopt, który zawsze się udaje

1

0 / 0

Przepis na biszkopt, który zawsze wyrośnie i jest doskonałą bazą do innych ciast. Wypróbuj!

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

1 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Jajka wyparzyć, żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę.

2

Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć bądź zmiksować na puszystą masę (cukier powinien być niewyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, wymieszać (może być mikserem).

3

Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodać do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając (teraz już ręcznie, bardzo delikatnie).

4

Gdy wmieszamy już całą pianę, wówczas przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i piecokoło 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W przypadku piekarnika z termoobiegiem pieczenie może trwać tylko 25 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły