1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
1 Szklanka
cukier
5 Sztuk
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jajka wyparzyć, żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę.
  2. Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć bądź zmiksować na puszystą masę( cukier powinien być nie wyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, wymieszać( może być mikserem).
  3. Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając( teraz już ręcznie, bardzo delikatnie).
  4. Gdy wmieszamy już całą pianę, wówczas przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W przypadku piekarnika z termoobiegiem pieczenie może trwać tylko 25 minut.

Opis

Przepis na biszkopt, który zawsze wyrośnie.

Podobne przepisy

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz.

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz.

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz.

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz.

Keks

Łatwy Do 3 godz.

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz.

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz.

Toffi

Średni Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!