Biszkopt kawowy

Lubella
Biszkopt kawowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Biszkopt kawowy to puszyste, lekkie i aromatyczne ciasto, które świetnie sprawdza się jako baza do tortów, deserów warstwowych i ciast przekładanych kremem. Dzięki dodatkowi kawy zyskuje wyjątkowy smak i zapach, idealnie komponujący się z czekoladą, wanilią czy śmietanką. To przepis prosty w wykonaniu, a efekt końcowy zachwyci nie tylko wielbicieli kawy. Doskonały wybór na urodziny, spotkania rodzinne czy popołudniowy deser do filiżanki espresso.

7

Składniki

55 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 szt. jaja

150 g cukier

120 g mąka pszenna tortowa

30 g mąka ziemniaczana

2 łyżka kawa rozpuszczalna

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.

Dodawaj po jednym żółtku, miksując na wolnych obrotach.

Kawę rozpuść w 1–2 łyżkach gorącej wody i przestudź. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

Obie mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami do masy, mieszając szpatułką ruchami od dołu do góry.

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C (góra–dół, bez termoobiegu) przez ok. 35–40 minut.

Po upieczeniu wyjmij, odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 2–3 blaty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

380

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły