Biszkopt bezglutenowy z kakao

Kakao DecoMorreno
Biszkopt bezglutenowy z kakao

Średnia 4.4 / 7

Oceń!

Szukasz przepisu na puszysty i lekki biszkopt bezglutenowy z kakao, który zawsze się udaje? Ten przepis to doskonała baza do tortów, ciast warstwowych i deserów bez glutenu. Dzięki połączeniu mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej biszkopt jest delikatny, elastyczny i nie kruszy się przy krojeniu. Ma piękny, czekoladowy kolor i intensywny aromat kakao, a jednocześnie nie zawiera mąki pszennej, dzięki czemu sprawdzi się dla osób z celiakią lub na diecie bezglutenowej.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 szt. jaja

150 g cukier

80 g mąka ryżowa

40 g mąka ziemniaczana

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Dno tortownicy (ok. 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.


Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując tylko do połączenia składników.


W osobnej misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.

Przesiej suche składniki do masy jajecznej.

Delikatnie wymieszaj całość szpatułką, ruchem od dołu do góry, aby nie zniszczyć puszystości.


Wlej masę do przygotowanej formy.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra–dół) przez ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.


Po upieczeniu natychmiast wyjmij formę z piekarnika i upuść ją z wysokości ok. 20 cm na ręcznik (to zapobiega opadaniu).

Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Oddziel nożem boki i wyjmij biszkopt z formy.

Czasy, temperatura, ustawienia


Średnica formy24cm
Temperatura pieczenia170°C
Czas pieczenia30minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

118

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły