Biszkopt bezglutenowy z kakao

Kakao DecoMorreno

Szukasz przepisu na puszysty i lekki biszkopt bezglutenowy z kakao, który zawsze się udaje? Ten przepis to doskonała baza do tortów, ciast warstwowych i deserów bez glutenu. Dzięki połączeniu mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej biszkopt jest delikatny, elastyczny i nie kruszy się przy krojeniu. Ma piękny, czekoladowy kolor i intensywny aromat kakao, a jednocześnie nie zawiera mąki pszennej, dzięki czemu sprawdzi się dla osób z celiakią lub na diecie bezglutenowej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
118
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 4.4 / 7
Oceń!
Szukasz przepisu na puszysty i lekki biszkopt bezglutenowy z kakao, który zawsze się udaje? Ten przepis to doskonała baza do tortów, ciast warstwowych i deserów bez glutenu. Dzięki połączeniu mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej biszkopt jest delikatny, elastyczny i nie kruszy się przy krojeniu. Ma piękny, czekoladowy kolor i intensywny aromat kakao, a jednocześnie nie zawiera mąki pszennej, dzięki czemu sprawdzi się dla osób z celiakią lub na diecie bezglutenowej.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 szt. jaja
150 g cukier
80 g mąka ryżowa
40 g mąka ziemniaczana
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Przygotowanie formy
Dno tortownicy (ok. 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotowanie masy jajecznej
Oddziel białka od żółtek.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując tylko do połączenia składników.
Połączenie suchych i mokrych składników
W osobnej misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.
Przesiej suche składniki do masy jajecznej.
Delikatnie wymieszaj całość szpatułką, ruchem od dołu do góry, aby nie zniszczyć puszystości.
Pieczenie
Wlej masę do przygotowanej formy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra–dół) przez ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.
Studzenie i wyjmowanie
Po upieczeniu natychmiast wyjmij formę z piekarnika i upuść ją z wysokości ok. 20 cm na ręcznik (to zapobiega opadaniu).
Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Oddziel nożem boki i wyjmij biszkopt z formy.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
118
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.