Biszkopcik cynamonowy

m7
Biszkopcik cynamonowy

0

0 / 0

Biszkopcik piękni prezentuje się posypany czekoladą. Może być podawany zarówno do kawy, jak i jako deser lub bez okazji...

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

2 łyżeczka mielony cynamon

3 łyżeczka kakao decomorreno

2 łyżeczka soda oczyszczona

0.75 kost. masło

0.30 l powidła

2 szkl. mąka pszenna

0.75 szkl. cukier puder

1 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. czekolada

1 szt. wiórki czekoladowe

Przygotowanie


1

Masło razem z powidłami ucieramy robotem nastawionym na średnie obroty. Gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym jajku, cukier puder oraz- w niewielkich porcjach- mleko.

2

Mąkę wraz z kakao, cynamonem i sodą siejemy przez sito na utarta masę, cały czas ucierając, aż składniki się połączą. Wyrobione ciasto powinno być niezbyt gęste i gładkie.

3

Wylewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. Ok. 150 st. Przez 40 min lub nieco dłużej. Wyrośnięte ciasto z wierzchem lekko zrumienionym i bokami odstającymi od brzegów formy, wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, letnie wykładamy na deskę wyłożoną pergaminem, odwracamy, polewamy płynną czekoladą i posypujemy czekoladowymi wiórkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły