Example thumb
0

Składniki

2 Łyżeczki
Mielony cynamon
3 Łyżeczki
kakao
2 Łyżeczki
soda oczyszczona
0.75 Kostki
masło
0.3 Litra
Powidła
2 Szklanki
mąka pszenna
0.75 Szklanki
cukier puder
1 Szklanka
mleko
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
czekolada
1 Sztuka
Wiórki czekoladowe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Masło razem z powidłami ucieramy robotem nastawionym na średnie obroty. Gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym jajku, cukier puder oraz- w niewielkich porcjach- mleko.
  2. Mąkę wraz z kakao, cynamonem i sodą siejemy przez sito na utarta masę, cały czas ucierając, aż składniki się połączą. Wyrobione ciasto powinno być niezbyt gęste i gładkie.
  3. Wylewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. Ok. 150 st. Przez 40 min lub nieco dłużej. Wyrośnięte ciasto z wierzchem lekko zrumienionym i bokami odstającymi od brzegów formy, wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, letnie wykładamy na deskę wyłożoną pergaminem, odwracamy, polewamy płynną czekoladą i posypujemy czekoladowymi wiórkami.

Opis

Biszkopcik piękni prezentuje się posypany czekoladą. Może być podawany zarówno do kawy, jak i jako deser lub bez okazji...

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!