Biszkopcik cynamonowy
m7
Biszkopcik piękni prezentuje się posypany czekoladą. Może być podawany zarówno do kawy, jak i jako deser lub bez okazji...
Wartości odżywcze na porcję
Energia
176
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Biszkopcik piękni prezentuje się posypany czekoladą. Może być podawany zarówno do kawy, jak i jako deser lub bez okazji...
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
2 łyżecz. mielony cynamon
3 łyżecz. kakao decomorreno
2 łyżecz. soda oczyszczona
0.75 kostka masło
0.30 l powidła
2 szkl. mąka pszenna
0.75 szkl. cukier puder
1 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. czekolada
1 szt. wiórki czekoladowe
Przygotowanie
Masło razem z powidłami ucieramy robotem nastawionym na średnie obroty. Gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym jajku, cukier puder oraz- w niewielkich porcjach- mleko.
Mąkę wraz z kakao, cynamonem i sodą siejemy przez sito na utarta masę, cały czas ucierając, aż składniki się połączą. Wyrobione ciasto powinno być niezbyt gęste i gładkie.
Wylewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. Ok. 150 st. Przez 40 min lub nieco dłużej. Wyrośnięte ciasto z wierzchem lekko zrumienionym i bokami odstającymi od brzegów formy, wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, letnie wykładamy na deskę wyłożoną pergaminem, odwracamy, polewamy płynną czekoladą i posypujemy czekoladowymi wiórkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
176
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.