Biscotti z orzechami laskowymi

IwonaChmiel

Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
101
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
240 g mąka pszenna tortowa lubella
90 g cukier
70 olej rzepakowy
2 szt. jaja l
1 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g orzechy laskowe blanszowane
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy grubo posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać olej, wymieszać.
Wsypać mąkę, zmiksować, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać orzechy laskowe, wymieszać.
Za pomocą dłoni, nasmarowanych odrobiną oleju, uformować wałek o długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180oC, przez około 22 - 25 minut, do zezłocenia. Wyjąć i przestudzić.
Gdy ciasto przestygnie, pokroić go za pomocą noża z piłką, na jedno centymetrowe paski, na ukos. Ułożyć je poziomo na blaszce. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC na 24 minuty. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Biscotti powinny nabrać ładnego złoto - brązowego koloru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
101
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.