Bigosik

m7
Bigosik

0

0 / 0

Bigos jest lepszy, jak dłużej postoi.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.20 kg kapusta kiszona

1 szcz. majeranek

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

200 g boczek wędzony

400 g wieprzowina bez kości

300 g kiełbasa zwyczajna

800 g kapusta biała

100 g koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

2 łyżka tłuszcz

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 pęcz. grzyby suszone

Przygotowanie


1

Grzyby namoczyć na godzinę, odlać.

2

Kapustę kwaszoną lekko odcisnąć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, grzyby i ugotować do miękkości.

3

Osobno ugotować drobno pokrajaną kapustę słodką.

4

Mięso wieprzowe udusić z cebulą.

5

Kiełbasę i boczek pokrajać w grubą kostkę i podsmażyć, dodać koncentrat i przyprawy.

6

Obie kapusty połączyć z mięsem, kiełbasą, boczkiem i koncentratem.

7

Przygotować jasnozłotą zasmażkę, dodać do bigosu i zagotować.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły