Bigosik
m7
Bigos jest lepszy, jak dłużej postoi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
329
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bigos jest lepszy, jak dłużej postoi.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.20 kg kapusta kiszona
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
200 g boczek wędzony
400 g wieprzowina bez kości
300 g kiełbasa zwyczajna
800 g kapusta biała
100 g koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 łyżka tłuszcz
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 pęcz. grzyby suszone
Przygotowanie
Grzyby namoczyć na godzinę, odlać.
Kapustę kwaszoną lekko odcisnąć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, grzyby i ugotować do miękkości.
Osobno ugotować drobno pokrajaną kapustę słodką.
Mięso wieprzowe udusić z cebulą.
Kiełbasę i boczek pokrajać w grubą kostkę i podsmażyć, dodać koncentrat i przyprawy.
Obie kapusty połączyć z mięsem, kiełbasą, boczkiem i koncentratem.
Przygotować jasnozłotą zasmażkę, dodać do bigosu i zagotować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
329
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.