Bigos z wędzoną śliwką

maspexdigital
Bigos z wędzoną śliwką

0

3.5 / 4

Tradycyjna potrawa kuchni polskiej z kiszonej kapusty oraz kiełbasy. W tym przepisie do smaku używamy niezastąpionej wędzonej śliwki. To tajemniczy składnik, który podkreśla nietuzinkowy smak potrawy i dodaje niesamowitego aromatu. Oto przepis na treściwy i bardzo smaczny obiad!

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

400 passata pomidorowa łowicz

750 g kiszona kapusta

1 szt. cebula

1 łyżka masło klarowane

1.50 l woda

180 g kiełbasa podwędzana

12 szt. wędzone śliwki

1 szkl. wino czerwone

1 łyżka musztarda

4 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 łyżecz. kminek mielony

1 łyżecz. majeranek

1 łyżecz. lubczyk

1 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


1

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.

2

Następnie dodajemy passatę pomidorową Łowicz, posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy 2-3 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą.

3

Na koniec doprawiamy przyprawami i musztardą i gotujemy jeszcze godzinę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

185

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły