Bigos z wędzoną śliwką
maspexdigital
Tradycyjna potrawa kuchni polskiej z kiszonej kapusty oraz kiełbasy. W tym przepisie do smaku używamy niezastąpionej wędzonej śliwki. To tajemniczy składnik, który podkreśla nietuzinkowy smak potrawy i dodaje niesamowitego aromatu. Oto przepis na treściwy i bardzo smaczny obiad!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
185
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 4
Tradycyjna potrawa kuchni polskiej z kiszonej kapusty oraz kiełbasy. W tym przepisie do smaku używamy niezastąpionej wędzonej śliwki. To tajemniczy składnik, który podkreśla nietuzinkowy smak potrawy i dodaje niesamowitego aromatu. Oto przepis na treściwy i bardzo smaczny obiad!
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
400 passata pomidorowa łowicz
750 g kiszona kapusta
1 szt. cebula
1 łyżka masło klarowane
1.50 l woda
180 g kiełbasa podwędzana
12 szt. wędzone śliwki
1 szkl. wino czerwone
1 łyżka musztarda
4 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżecz. kminek mielony
1 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. lubczyk
1 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.
Następnie dodajemy passatę pomidorową Łowicz, posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy 2-3 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą.
Na koniec doprawiamy przyprawami i musztardą i gotujemy jeszcze godzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
185
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.