Bigos z miodem
malg
Proponuję zapiekany bigos o niezwykłym słodkim smaku.
0
0 / 0
Proponuję zapiekany bigos o niezwykłym słodkim smaku.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
10 szt. grzyby suszone
1 szt. cebula
5 szt. pomidor
1 szt. udko z kurczaka
6 szt. liść laurowy
6 szt. ziele angielskie
2 łyżka masło
5 łyżka smalec
2 łyżka miód
2 kg kapusta kiszona
30 dag. kiełbasa
0.50 kg wieprzowina karkówka
Przygotowanie
Odciśniętą kapustę gotować z udkiem kurczaka, solą i pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i grzybami do miękkości - trzeba uważać, żeby nie rozgotować.
Po ugotowaniu obrać mięso z udka kurczaka i pokroić w małe kawałki. Odcisnąć kapustę od wody z wywaru.
Karkówką pokrojoną w kostkę dusić z pokrojoną kiełbasą i cebulą z dodatkiem masła i smalcu.
Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pomidory bez skórki.
Połączyć w wszystkie składniki, dołożyć miód, wymieszać i wstawić do piekarnika na 40 minut. Zapiekać w temperaturze 180 stopni.