Bigos z kiszonej kapusty
m7
Bigos z kiszonej kapusty to idealny wybór zarówno na święta, jak i codzienny obiad dla całej rodziny. Idealnie smakuje w towarzystwie chrupiącej kromki chleba lub ziemniaków. Połączenie kiszonej kapusty z boczkiem, karkówką, kiełbasą, suszonymi grzybami i aromatycznymi przyprawami z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych dań. Życzymy smacznego!
1
3.4 / 40
Bigos z kiszonej kapusty to idealny wybór zarówno na święta, jak i codzienny obiad dla całej rodziny. Idealnie smakuje w towarzystwie chrupiącej kromki chleba lub ziemniaków. Połączenie kiszonej kapusty z boczkiem, karkówką, kiełbasą, suszonymi grzybami i aromatycznymi przyprawami z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych dań. Życzymy smacznego!
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
5 kg kapusta kiszona
2 kg boczek
2 kg kości wędzonych z karkówki
1 kg kiełbasa
1 kg kość
1 szcz. cukier
1 szcz. papryka słodka
1 szcz. papryka ostra
1 łyżeczka maggi
1 łyżeczka pieprz
1 łyżeczka sól
2 szt. cebula
4 szt. czosnek
10 szt. grzyby suszone
2 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. przyprawa do bigosu
2 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy.
kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar.
świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek.
ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut.
na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił.
gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy.
w chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.