Bigos z kiszonej kapusty

m7
Bigos z kiszonej kapusty

1

3.4 / 40

Bigos z kiszonej kapusty to idealny wybór zarówno na święta, jak i codzienny obiad dla całej rodziny. Idealnie smakuje w towarzystwie chrupiącej kromki chleba lub ziemniaków. Połączenie kiszonej kapusty z boczkiem, karkówką, kiełbasą, suszonymi grzybami i aromatycznymi przyprawami z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych dań. Życzymy smacznego!

18

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

5 kg kapusta kiszona

2 kg boczek

2 kg kości wędzonych z karkówki

1 kg kiełbasa

1 kg kość

1 szcz. cukier

1 szcz. papryka słodka

1 szcz. papryka ostra

1 łyżeczka maggi

1 łyżeczka pieprz

1 łyżeczka sól

2 szt. cebula

4 szt. czosnek

10 szt. grzyby suszone

2 szt. koncentrat pomidorowy łowicz

2 szt. przyprawa do bigosu

2 szt. liść laurowy

1 szt. ziele angielskie

Przygotowanie


1

kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy.

2

kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar.

3

świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek.

4

ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut.

5

na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił.

6

gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy.

7

w chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły