Example thumb
1

Składniki

5 Kilogramów
kapusta kiszona
2 Kilogramy
boczek
2 Kilogramy
Kości wędzonych z karkówki
1 Kilogram
kiełbasa
1 Kilogram
Kość
1 Szczypta
cukier
1 Szczypta
papryka słodka
1 Szczypta
papryka ostra
1 Łyżeczka
Maggi
1 Łyżeczka
pieprz
1 Łyżeczka
sól
2 Sztuki
cebula
4 Sztuki
czosnek
10 Sztuk
grzyby suszone
2 Sztuki
koncentrat pomidorowy
2 Sztuki
przyprawa do bigosu np.GALEO
2 Sztuki
liść laurowy
1 Sztuka
ziele angielskie
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy.
  2. kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar.
  3. świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek.
  4. ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut.
  5. na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił.
  6. gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy.
  7. w chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.

Opis

Bigos zawsze przygotowuję w większych ilościach i wkładam do słoików.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!