Inspiracja Adobe Stock
1
Średnia: 3 (głosów: 1)

Składniki

5 Kilogramów
kapusta kiszona
2 Kilogramy
boczek
2 Kilogramy
Kości wędzonych z karkówki
1 Kilogram
kiełbasa
1 Kilogram
Kość
1 Szczypta
cukier
1 Szczypta
papryka słodka
1 Szczypta
papryka ostra
1 Łyżeczka
Maggi
1 Łyżeczka
pieprz
1 Łyżeczka
sól
2 Sztuki
cebula
4 Sztuki
czosnek
10 Sztuk
grzyby suszone
2 Sztuki
2 Sztuki
Przyprawa do bigosu
2 Sztuki
liść laurowy
1 Sztuka
ziele angielskie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy.
  2. kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar.
  3. świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek.
  4. ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut.
  5. na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił.
  6. gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy.
  7. w chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.

Opis

Bigos zawsze przygotowuję w większych ilościach i wkładam do słoików.

Podobne przepisy

Domowa fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowa fasolka po bretońsku

Bigos świąteczny

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos świąteczny

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Zapiekany kurczak w sosie śmietanowym

Przepis
Średni Do 3 godz
Zapiekany kurczak w sosie śmietanowym

Kapusta z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Kapusta z grzybami

Bigos

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos

Bigos kresowy

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos kresowy

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!