Bigos z dyni

Łowicz
Bigos z dyni

2

4 / 1

Bigos z dyni to ciekawa wersja tradycyjnego bigosu z kiszoną kapustą, która świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Połączenie dyni, kiełbasy, warzyw i wyrazistych przypraw zasmakuje każdemu, kto ceni sobie smaczne potrawy i nowoczesne połączenia smakowe.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

190 g koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. duża dynia

2 szt. cebula biała

500 g kiełbasa

1 szt. marchew

1 szt. czerwona papryka

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 szczyp. sól, pieprz czarny, papryka słodka, imbir, papryka ostra, majeranek

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Dynię, cebulę białą, marchewkę, czerwoną paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.

2

Podsmażamy kiełbasę i po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy wszystko razem, aż do miękkości warzyw.

3

Dolewamy litr wody i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

4

Gotujemy bigos do momentu, aż wlana woda odparuje do połowy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami według uznania. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby przyprawy się połączyły.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły