Bigos z dyni

Łowicz
Bigos z dyni

2

4 / 1

Bigos z dyni to ciekawa wersja tradycyjnego bigosu z kiszoną kapustą, która świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Połączenie dyni, kiełbasy, warzyw i wyrazistych przypraw zasmakuje każdemu, kto ceni sobie smaczne potrawy i nowoczesne połączenia smakowe.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

190 g koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. duża dynia

2 szt. cebula biała

500 g kiełbasa

1 szt. marchew

1 szt. czerwona papryka

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 szczyp. sól, pieprz czarny, papryka słodka, imbir, papryka ostra, majeranek

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Dynię, cebulę białą, marchewkę, czerwoną paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.

2

Podsmażamy kiełbasę i po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy wszystko razem, aż do miękkości warzyw.

3

Dolewamy litr wody i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

4

Gotujemy bigos do momentu, aż wlana woda odparuje do połowy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami według uznania. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby przyprawy się połączyły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1669

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

159

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły