Bigos z dyni
Łowicz
Bigos z dyni to ciekawa wersja tradycyjnego bigosu z kiszoną kapustą, która świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Połączenie dyni, kiełbasy, warzyw i wyrazistych przypraw zasmakuje każdemu, kto ceni sobie smaczne potrawy i nowoczesne połączenia smakowe.
2
4 / 1
Bigos z dyni to ciekawa wersja tradycyjnego bigosu z kiszoną kapustą, która świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Połączenie dyni, kiełbasy, warzyw i wyrazistych przypraw zasmakuje każdemu, kto ceni sobie smaczne potrawy i nowoczesne połączenia smakowe.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
190 g koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. duża dynia
2 szt. cebula biała
500 g kiełbasa
1 szt. marchew
1 szt. czerwona papryka
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 szczyp. sól, pieprz czarny, papryka słodka, imbir, papryka ostra, majeranek
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Dynię, cebulę białą, marchewkę, czerwoną paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Podsmażamy kiełbasę i po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy wszystko razem, aż do miękkości warzyw.
Dolewamy litr wody i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy bigos do momentu, aż wlana woda odparuje do połowy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami według uznania. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby przyprawy się połączyły.