Bigos z dyni

Łowicz

Bigos z dyni to ciekawa wersja tradycyjnego bigosu z kiszoną kapustą, która świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Połączenie dyni, kiełbasy, warzyw i wyrazistych przypraw zasmakuje każdemu, kto ceni sobie smaczne potrawy i nowoczesne połączenia smakowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1669
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
159
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
4 / 1
Bigos z dyni to ciekawa wersja tradycyjnego bigosu z kiszoną kapustą, która świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Połączenie dyni, kiełbasy, warzyw i wyrazistych przypraw zasmakuje każdemu, kto ceni sobie smaczne potrawy i nowoczesne połączenia smakowe.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
190 g koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. duża dynia
2 szt. cebula biała
500 g kiełbasa
1 szt. marchew
1 szt. czerwona papryka
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 szczyp. sól, pieprz czarny, papryka słodka, imbir, papryka ostra, majeranek
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Dynię, cebulę białą, marchewkę, czerwoną paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Podsmażamy kiełbasę i po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy wszystko razem, aż do miękkości warzyw.
Dolewamy litr wody i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy bigos do momentu, aż wlana woda odparuje do połowy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami według uznania. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby przyprawy się połączyły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1669
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
159
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.