Bigos z cukinii

Łowicz
Bigos z cukinii

1

0 / 0

Bigos z cukinii to dokonała alternatywa dla tradycyjnej wersji, która z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych potraw. To również świetna propozycja dla tych, którzy chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety i cieszyć się smakiem kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g przecier pomidorowy łowicz

500 g kiełbasa

2 szt. cukinia

1 szt. marchewka

2 szt. liście laurowe

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. cebula

1 łyżka papryka słodka

2 łyżka olej

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Kiełbasę pokrój w półtalarki i przesmaż na oleju w głębokiej patelni tak, aby się wytopiła i zarumieniła.

2

Do kiełbasy dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 2 minuty.

3

Dodaj startą na grubych oczkach marchew oraz przyprawy. Smaż kolejne 2 minuty.

4

Pokrój cukinie w niewielkie kawałki i smaż z pozostałymi składnikami przez 3 minuty, ciągle mieszając. Przykryj patelnię pokrywką i duś na średnim ogniu przez około 50-60 minut od czasu do czasu mieszając.

5

Dodaj przecier pomidorowy i gotuj całość bez przykrywki przez 10-15 minut. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

534

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły