Bigos z cukinii
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614874714.png&w=3840&q=75)
Łowicz
![Bigos z cukinii](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706885678485.jpg&w=3840&q=75)
Bigos z cukinii to dokonała alternatywa dla tradycyjnej wersji, która z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych potraw. To również świetna propozycja dla tych, którzy chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety i cieszyć się smakiem kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.
1
0 / 0
Bigos z cukinii to dokonała alternatywa dla tradycyjnej wersji, która z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych potraw. To również świetna propozycja dla tych, którzy chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety i cieszyć się smakiem kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g przecier pomidorowy łowicz
500 g kiełbasa
2 szt. cukinia
1 szt. marchewka
2 szt. liście laurowe
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula
1 łyżka papryka słodka
2 łyżka olej
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Kiełbasę pokrój w półtalarki i przesmaż na oleju w głębokiej patelni tak, aby się wytopiła i zarumieniła.
Do kiełbasy dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 2 minuty.
Dodaj startą na grubych oczkach marchew oraz przyprawy. Smaż kolejne 2 minuty.
Pokrój cukinie w niewielkie kawałki i smaż z pozostałymi składnikami przez 3 minuty, ciągle mieszając. Przykryj patelnię pokrywką i duś na średnim ogniu przez około 50-60 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodaj przecier pomidorowy i gotuj całość bez przykrywki przez 10-15 minut. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.