Bigos z cebuli z parówkami
m7
Bigos z cebuli z parówkami
0
0 / 0
Bigos z cebuli z parówkami
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg cebula
3 szczyp. pieprz
4 szczyp. sól
2 szt. liść laurowy
6 szt. parówki
3 szt. ziele angielskie
6 łyżka olej
4 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
1.Cebule obierz, pokrój w średniej grubości krążki.
2.Na patelnię wlej kilka łyżek oleju i wrzuć cebule.
3.Podlej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
4.Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż cebula będzie zupełnie miękka.
5.Co jakiś czas mieszaj, aby cebula się nie przypaliła (gdy trzeba, jeszcze raz podlej odrobiną wody).
6.Parówki pokrój w dość grubą kostkę (ewentualnie rozdrobnij mielonkę).
7.Gdy cebula będzie już miękka, dodaj mięso.
8.Dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż.
9.Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
10.Bigos podajemy zawsze ze świeżym pieczywem.
11.Taki bigosik z cebuli można urozmaicić, dodając do niego w trakcie duszenia koncentrat lub pomidory z puszki.