Bigos wieprzowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bigos wieprzowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5416-1702057832745.jpeg&w=3840&q=75)
świąteczne danie
0
0 / 0
świąteczne danie
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1.50 kg kapusta kiszona
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka kminek
40 dag. kiełbasa podwawelska
60 dag. kości wieprzowe
Przygotowanie
1
Kapustę moczymy w zimnej wodzie i odciskamy z wody (jeśli ktoś lubi bardziej kwaśny bigos może jedynie odcisnąć soki z kapusty, bez moczenia w wodzie). Do garnka wrzucamy kapustę, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy jeszcze kiełbasę pokrojoną w kostkę, kości wędzone, liść, ziele oraz kminek i dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Po dodaniu koncentratu gotujemy ok. 15 minut.