Bigos wieprzowy
m7
świąteczne danie
Wartości odżywcze na porcję
Energia
216
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
świąteczne danie
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1.50 kg kapusta kiszona
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka kminek
40 dag. kiełbasa podwawelska
60 dag. kości wieprzowe
Przygotowanie
Kapustę moczymy w zimnej wodzie i odciskamy z wody (jeśli ktoś lubi bardziej kwaśny bigos może jedynie odcisnąć soki z kapusty, bez moczenia w wodzie). Do garnka wrzucamy kapustę, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy jeszcze kiełbasę pokrojoną w kostkę, kości wędzone, liść, ziele oraz kminek i dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Po dodaniu koncentratu gotujemy ok. 15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
216
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.