BIGOS WEGETARIAŃSKI Z BOCZNIAKAMI I BAKŁAŻANEM

kontakt_5
BIGOS WEGETARIAŃSKI Z BOCZNIAKAMI I BAKŁAŻANEM

0

4.5 / 2

Szukasz wege odpowiednika dla tego polskiego klasyka? Spróbuj naszego przepisu na wegetariański bigos z pysznymi boczniakami! Pycha!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg kiszona kapusta

1 szt. cebula czerwona

1 łyżka masło

150 g boczniaki

1 szt. bakłażan

200 wino czerwone wytrawne

3 łyżecz. koncentrat pomidorowy włocławek

4 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 łyżecz. majeranek

1 łyżecz. lubczyk

1 szczyp. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Cebulę kroimy w kosteczkę i wraz z oczyszczonymi i pokrojonymi boczniakami podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem.

2

Dodajemy odsączoną kapustę i zalewamy wodą.

3

Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.

4

Następnie dodajemy pokrojonego bakłażana i wino.

5

Gotujemy kolejną godzinę w razie potrzeby podlewając wodą.

6

Dodajemy koncentrat i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy o mieszaniu, aby nie przypalić kapusty.

7

Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

160

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły