Bigos wegetariański z boczniakami i bakłażanem

Włocławek

Szukasz wege odpowiednika dla tego polskiego klasyka? Spróbuj naszego przepisu na wegetariański bigos z pysznymi boczniakami! To doskonała alternatywa dla klasycznego bigosu – pełna głębokiego smaku, aromatyczna i sycąca. Mięsiste boczniaki idealnie imitują strukturę mięsa, a duszony bakłażan dodaje daniu delikatności i charakterystycznego, lekko dymnego posmaku. To idealne danie na zimowe dni, które smakuje jeszcze lepiej po odgrzaniu i z pewnością zadowoli nie tylko wegetarian, ale i mięsożerców.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
160
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Szukasz wege odpowiednika dla tego polskiego klasyka? Spróbuj naszego przepisu na wegetariański bigos z pysznymi boczniakami! To doskonała alternatywa dla klasycznego bigosu – pełna głębokiego smaku, aromatyczna i sycąca. Mięsiste boczniaki idealnie imitują strukturę mięsa, a duszony bakłażan dodaje daniu delikatności i charakterystycznego, lekko dymnego posmaku. To idealne danie na zimowe dni, które smakuje jeszcze lepiej po odgrzaniu i z pewnością zadowoli nie tylko wegetarian, ale i mięsożerców.
12
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg kiszona kapusta
1 szt. cebula czerwona
1 łyżka masło
150 g boczniaki
1 szt. bakłażan
200 ml wino czerwone wytrawne
3 łyżecz. koncentrat pomidorowy włocławek
4 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. lubczyk
1 szczyp. natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kosteczkę i wraz z oczyszczonymi i pokrojonymi boczniakami podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem.
Dodajemy odsączoną kapustę i zalewamy wodą.
Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.
Następnie dodajemy pokrojonego bakłażana i wino.
Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą.
Dodajemy koncentrat i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy o mieszaniu, aby nie przypalić kapusty.
Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
160
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.