Bigos wegetariański
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Bigos wegetariański](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975779754.jpeg&w=3840&q=75)
Bigos wegetariański? Czy to możliwe? Tak! Zapraszamy do wykonania wyśmienitego, bigosu bez grama mięsa, który zachwyci Was swoim smakiem.
0
0 / 0
Bigos wegetariański? Czy to możliwe? Tak! Zapraszamy do wykonania wyśmienitego, bigosu bez grama mięsa, który zachwyci Was swoim smakiem.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg kapusta kiszona
1 szt. cebula
1 łyżka olej
12 szt. suszone śliwki
300 czerwone wino wytrawne
3 łyżecz. koncentrat pomidorowy kotlin
4 łyżka chrzan krakus
4 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżecz. kminek mielony
1 łyżecz. suszony majeranek
1 łyżecz. suszony lubczyk
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju w dużym garnku z grubym dnem.
Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą ponad jej poziom.
Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.
Następnie dodajemy posiekane śliwki i wino.
Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą.
Dodajemy przecier, chrzan i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy o mieszaniu, aby nie przypalić kapusty.
Podajemy z pieczywem.