Bigos wegetariański

Uwielbiam
Bigos wegetariański

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bigos wegetariański? Czy to możliwe? Tak! Zapraszamy do wykonania wyśmienitego, bigosu bez grama mięsa, który zachwyci Was swoim smakiem.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg kapusta kiszona

1 szt. cebula

1 łyżka olej

12 szt. suszone śliwki

300 czerwone wino wytrawne

3 łyżecz. koncentrat pomidorowy kotlin

4 łyżka chrzan krakus

4 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 łyżecz. kminek mielony

1 łyżecz. suszony majeranek

1 łyżecz. suszony lubczyk

Przygotowanie


Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju w dużym garnku z grubym dnem.

Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą ponad jej poziom.

Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.

Następnie dodajemy posiekane śliwki i wino.

Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą.

Dodajemy przecier, chrzan i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy o mieszaniu, aby nie przypalić kapusty.

Podajemy z pieczywem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

123

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły