Bigos wegetariański

formularz
Bigos wegetariański

0

0 / 0

Bigos wegetariański? Czy to możliwe? Tak! Zapraszamy do wykonania wyśmienitego, bigosu bez grama mięsa, który zachwyci Was swoim smakiem.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg kapusta kiszona

1 szt. cebula

1 łyżka olej

12 szt. suszone śliwki

300 czerwone wino wytrawne

3 łyżeczka koncentrat pomidorowy kotlin

4 łyżka chrzan krakus

4 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 łyżeczka kminek mielony

1 łyżeczka suszony majeranek

1 łyżeczka suszony lubczyk

Przygotowanie


1

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju w dużym garnku z grubym dnem.

2

Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą ponad jej poziom.

3

Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.

4

Następnie dodajemy posiekane śliwki i wino.

5

Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą.

6

Dodajemy przecier, chrzan i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy o mieszaniu, aby nie przypalić kapusty.

7

Podajemy z pieczywem.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły