Bigos świąteczny
kontakt_5
0
0 / 0
0
Znakomity, pachnący bigos świąteczny z dodatkiem suszonych śliwek, ogromnej ilości warzyw i wspaniałego, aromatycznego boczku! Klasyka w najlepszej wersji.
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
4 porcje
Składniki
5 łyżka ketchup włocławek
500 gr kiszona kapusta
1 szt pietruszka
1 szt marchew
1 szt cebula
1 szt jabłko
150 gr boczek wędzony
8 szt śliwki suszone
8 szt grzyby suszone
2 łyżka olej rzepakowy
1 szcz. pieprz czarny
1 szt liść laurowy
3 szt ziele angielskie
1 łyżka papryka słodka mielona
1 łyżeczka kminek mielony
1 łyżeczka majeranek
Przygotowanie
W garnku z grubym dniem rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy.
Marchewkę, jabłko, śliwki, grzyby i pietruszkę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Podsmażamy 3 minuty.
Dodajemy kapustę kiszoną. Zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy ketchup, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kminek i majeranek. Doprawiamy solą.
Gotujemy przez 45-60 min do momentu aż bigos wchłonie praktycznie całą wodę, a składniki będą miękkie. Doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą.