Bigos świąteczny
kontakt_5
Znakomity, pachnący bigos świąteczny z dodatkiem suszonych śliwek, ogromnej ilości warzyw i wspaniałego, aromatycznego boczku! Klasyka w najlepszej wersji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
320
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Znakomity, pachnący bigos świąteczny z dodatkiem suszonych śliwek, ogromnej ilości warzyw i wspaniałego, aromatycznego boczku! Klasyka w najlepszej wersji.
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
5 łyżka ketchup włocławek
500 g kiszona kapusta
1 szt. pietruszka
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szt. jabłko
150 g boczek wędzony
8 szt. śliwki suszone
8 szt. grzyby suszone
2 łyżka olej rzepakowy
1 szczyp. pieprz czarny
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżka papryka słodka mielona
1 łyżecz. kminek mielony
1 łyżecz. majeranek
Przygotowanie
W garnku z grubym dniem rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy.
Marchewkę, jabłko, śliwki, grzyby i pietruszkę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Podsmażamy 3 minuty.
Dodajemy kapustę kiszoną. Zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy ketchup, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kminek i majeranek. Doprawiamy solą.
Gotujemy przez 45-60 min do momentu aż bigos wchłonie praktycznie całą wodę, a składniki będą miękkie. Doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
320
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.