Bigos świąteczny

kontakt_5
Bigos świąteczny

0

0 / 0

Znakomity, pachnący bigos świąteczny z dodatkiem suszonych śliwek, ogromnej ilości warzyw i wspaniałego, aromatycznego boczku! Klasyka w najlepszej wersji.

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

5 łyżka ketchup włocławek

500 g kiszona kapusta

1 szt. pietruszka

1 szt. marchew

1 szt. cebula

1 szt. jabłko

150 g boczek wędzony

8 szt. śliwki suszone

8 szt. grzyby suszone

2 łyżka olej rzepakowy

1 szcz. pieprz czarny

1 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 łyżka papryka słodka mielona

1 łyżeczka kminek mielony

1 łyżeczka majeranek

Przygotowanie


1

W garnku z grubym dniem rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy.

2

Marchewkę, jabłko, śliwki, grzyby i pietruszkę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Podsmażamy 3 minuty.

3

Dodajemy kapustę kiszoną. Zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy ketchup, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kminek i majeranek. Doprawiamy solą.

4

Gotujemy przez 45-60 min do momentu aż bigos wchłonie praktycznie całą wodę, a składniki będą miękkie. Doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły