Bigos świąteczny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_5
![Bigos świąteczny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977608912.jpeg&w=3840&q=75)
Znakomity, pachnący bigos świąteczny z dodatkiem suszonych śliwek, ogromnej ilości warzyw i wspaniałego, aromatycznego boczku! Klasyka w najlepszej wersji.
0
0 / 0
Znakomity, pachnący bigos świąteczny z dodatkiem suszonych śliwek, ogromnej ilości warzyw i wspaniałego, aromatycznego boczku! Klasyka w najlepszej wersji.
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
5 łyżka ketchup włocławek
500 g kiszona kapusta
1 szt. pietruszka
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szt. jabłko
150 g boczek wędzony
8 szt. śliwki suszone
8 szt. grzyby suszone
2 łyżka olej rzepakowy
1 szczyp. pieprz czarny
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżka papryka słodka mielona
1 łyżecz. kminek mielony
1 łyżecz. majeranek
Przygotowanie
W garnku z grubym dniem rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy.
Marchewkę, jabłko, śliwki, grzyby i pietruszkę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Podsmażamy 3 minuty.
Dodajemy kapustę kiszoną. Zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy ketchup, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kminek i majeranek. Doprawiamy solą.
Gotujemy przez 45-60 min do momentu aż bigos wchłonie praktycznie całą wodę, a składniki będą miękkie. Doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą.