Bigos świąteczny

kontakt_5
Bigos świąteczny

0

0 / 0

0

Znakomity, pachnący bigos świąteczny z dodatkiem suszonych śliwek, ogromnej ilości warzyw i wspaniałego, aromatycznego boczku! Klasyka w najlepszej wersji.

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

?

Kcal/porcja

Składniki


4 porcje

Składniki

5 łyżka ketchup włocławek

500 gr kiszona kapusta

1 szt pietruszka

1 szt marchew

1 szt cebula

1 szt jabłko

150 gr boczek wędzony

8 szt śliwki suszone

8 szt grzyby suszone

2 łyżka olej rzepakowy

1 szcz. pieprz czarny

1 szt liść laurowy

3 szt ziele angielskie

1 łyżka papryka słodka mielona

1 łyżeczka kminek mielony

1 łyżeczka majeranek

Przygotowanie


1

W garnku z grubym dniem rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy.

2

Marchewkę, jabłko, śliwki, grzyby i pietruszkę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Podsmażamy 3 minuty.

3

Dodajemy kapustę kiszoną. Zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy ketchup, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kminek i majeranek. Doprawiamy solą.

4

Gotujemy przez 45-60 min do momentu aż bigos wchłonie praktycznie całą wodę, a składniki będą miękkie. Doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły