0

Składniki

1 Kilogram
kapusta kiszona
20 Sztuk
Jagody jałowca
5 Sztuk
marchew
4 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
3 Łyżki
koncentrat pomidorowy
2 Łyżki
grzyby suszone
50 Dekagramów
żeberka wieprzowe
30 Dekagramów
Kiełbasa myśliwska sucha
30 Dekagramów
boczek wędzony
0.5 Kilograma
kapusta biała
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Grzyby noc wcześniej moczymy w 500ml przegotowanej wody. Następnego dnia do garnka wylewamy grzyby wraz z wodą, żeberka, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz owoce jałowca. Zagotowujemy to, a w międzyczasie drobno siekamy kapustę białą i odciskamy sok z kapusty kiszonej i trzemy marchewki na średnich oczkach. Kapusty i marchew dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz częściowo wytopiony boczek na patelni (bez tłuszczu). Całość mieszamy i gotujemy na wolny ogniu, aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby bigos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i gotowe.

Opis

różnorodność smaku

Podobne przepisy

Bigos świąteczny

Średni Do 3 godz.

Aromatyczna fasolka po bretońsku

Średni Do 2 godz.

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz.

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Łatwy Do 20 min.

Cielęcina w sosie koperkowym

Średni Do 1 godz.

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min.

Łazanki z kapustą i grzybami

Łatwy Do 1 godz.

Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Trudny Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!