Bigos myśliwski
m7
różnorodność smaku
Wartości odżywcze na porcję
Energia
371
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
różnorodność smaku
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg kapusta kiszona
20 szt. jagody jałowca
5 szt. marchew
4 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka grzyby suszone
50 dag. żeberka wieprzowe
30 dag. kiełbasa myśliwska sucha
30 dag. boczek wędzony
0.50 kg kapusta biała
Przygotowanie
Grzyby noc wcześniej moczymy w 500ml przegotowanej wody. Następnego dnia do garnka wylewamy grzyby wraz z wodą, żeberka, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz owoce jałowca. Zagotowujemy to, a w międzyczasie drobno siekamy kapustę białą i odciskamy sok z kapusty kiszonej i trzemy marchewki na średnich oczkach. Kapusty i marchew dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz częściowo wytopiony boczek na patelni (bez tłuszczu). Całość mieszamy i gotujemy na wolny ogniu, aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby bigos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i gotowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
371
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.