Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

1 Kilogram
kapusta kiszona
20 Sztuk
Jagody jałowca
5 Sztuk
marchew
4 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
3 Łyżki
2 Łyżki
grzyby suszone
50 Dekagramów
żeberka wieprzowe
30 Dekagramów
Kiełbasa myśliwska sucha
30 Dekagramów
boczek wędzony
0.5 Kilograma
kapusta biała
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Grzyby noc wcześniej moczymy w 500ml przegotowanej wody. Następnego dnia do garnka wylewamy grzyby wraz z wodą, żeberka, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz owoce jałowca. Zagotowujemy to, a w międzyczasie drobno siekamy kapustę białą i odciskamy sok z kapusty kiszonej i trzemy marchewki na średnich oczkach. Kapusty i marchew dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz częściowo wytopiony boczek na patelni (bez tłuszczu). Całość mieszamy i gotujemy na wolny ogniu, aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby bigos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i gotowe.

Opis

różnorodność smaku

Podobne przepisy

Tradycyjny bigos

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Tradycyjny bigos

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Bigos

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos

Bigos

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Bigos

Domowa fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowa fasolka po bretońsku

Kapusta zasmażana z boczkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kapusta zasmażana z boczkiem

Bigos z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Bigos z grzybami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!