Bigos myśliwski

m7
Bigos myśliwski

0

5 / 1

różnorodność smaku

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg kapusta kiszona

20 szt. jagody jałowca

5 szt. marchew

4 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka grzyby suszone

50 dek. żeberka wieprzowe

30 dek. kiełbasa myśliwska sucha

30 dek. boczek wędzony

0.50 kg kapusta biała

Przygotowanie


1

Grzyby noc wcześniej moczymy w 500ml przegotowanej wody. Następnego dnia do garnka wylewamy grzyby wraz z wodą, żeberka, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz owoce jałowca. Zagotowujemy to, a w międzyczasie drobno siekamy kapustę białą i odciskamy sok z kapusty kiszonej i trzemy marchewki na średnich oczkach. Kapusty i marchew dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz częściowo wytopiony boczek na patelni (bez tłuszczu). Całość mieszamy i gotujemy na wolny ogniu, aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby bigos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i gotowe.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły