Bigos kaszubski
m7
Przepis mamy, która nauczyła się go do swojej mamy. Bardzo smaczne i zawsze robiony na Wigilię.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
536
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis mamy, która nauczyła się go do swojej mamy. Bardzo smaczne i zawsze robiony na Wigilię.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg kapusta kiszona
1 szt. kapusta biała
6 szt. kiełbasa śląska
5 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
8 szt. śliwki suszone
10 szt. grzyby suszone
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka sól
1 łyżka pieprz czarny
6 łyżka majeranek
Przygotowanie
Wlać wodę do garnka 6 litrowego. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Poszatkować obie kapusty i na przemian wkładać kapustę kiszoną, kapustę białą. Aż do zapełnienia garnka. Osolić.
Dodać grzyby i śliwki.
Na patelni usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodać do kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy.
Do smaku popieprzyć i dodać dużo majeranku.
Bigos należy gotować co najmniej z 3 godziny. Następnego dnia z około 1 godzinę i kolejnego dnia tak samo. Najlepszy jest właśnie po kilkukrotnym gotowaniu. Należy pamiętać by często przemieszać składniki podczas gotowania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
536
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.