Bigos kaszubski

m7
Bigos kaszubski

0

0 / 0

Przepis mamy, która nauczyła się go do swojej mamy. Bardzo smaczne i zawsze robiony na Wigilię.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg kapusta kiszona

1 szt. kapusta biała

6 szt. kiełbasa śląska

5 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

8 szt. śliwki suszone

10 szt. grzyby suszone

1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka sól

1 łyżka pieprz czarny

6 łyżka majeranek

Przygotowanie


1

Wlać wodę do garnka 6 litrowego. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Poszatkować obie kapusty i na przemian wkładać kapustę kiszoną, kapustę białą. Aż do zapełnienia garnka. Osolić.

2

Dodać grzyby i śliwki.

3

Na patelni usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodać do kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy.

4

Do smaku popieprzyć i dodać dużo majeranku.

5

Bigos należy gotować co najmniej z 3 godziny. Następnego dnia z około 1 godzinę i kolejnego dnia tak samo. Najlepszy jest właśnie po kilkukrotnym gotowaniu. Należy pamiętać by często przemieszać składniki podczas gotowania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

536

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

79

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły