Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

2 Kilogramy
kapusta kiszona
1 Sztuka
kapusta biała
6 Sztuk
Kiełbasa śląska
5 Sztuk
ziele angielskie
3 Sztuki
liść laurowy
8 Sztuk
śliwki suszone
10 Sztuk
grzyby suszone
1 Sztuka
1 Łyżka
sól
1 Łyżka
pieprz czarny
6 Łyżek
majeranek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wlać wodę do garnka 6 litrowego. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Poszatkować obie kapusty i na przemian wkładać kapustę kiszoną, kapustę białą. Aż do zapełnienia garnka. Osolić.
  2. Dodać grzyby i śliwki.
  3. Na patelni usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodać do kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy.
  4. Do smaku popieprzyć i dodać dużo majeranku.
  5. Bigos należy gotować co najmniej z 3 godziny. Następnego dnia z około 1 godzinę i kolejnego dnia tak samo. Najlepszy jest właśnie po kilkukrotnym gotowaniu. Należy pamiętać by często przemieszać składniki podczas gotowania.

Opis

Przepis mamy, która nauczyła się go do swojej mamy. Bardzo smaczne i zawsze robiony na Wigilię.

Podobne przepisy

Bigos

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos

Groch z kapusta i grzybami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Groch z kapusta i grzybami

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Surówka z parzonej białej kapusty

Przepis
Średni Do 40 min
Surówka z parzonej białej kapusty

Imprezowe dipy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Imprezowe dipy

Barszcz wigilijny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Barszcz wigilijny

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Maślaki w occie

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Maślaki w occie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!