Bigos kaszubski
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bigos kaszubski](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976247764.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis mamy, która nauczyła się go do swojej mamy. Bardzo smaczne i zawsze robiony na Wigilię.
0
0 / 0
Przepis mamy, która nauczyła się go do swojej mamy. Bardzo smaczne i zawsze robiony na Wigilię.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg kapusta kiszona
1 szt. kapusta biała
6 szt. kiełbasa śląska
5 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
8 szt. śliwki suszone
10 szt. grzyby suszone
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka sól
1 łyżka pieprz czarny
6 łyżka majeranek
Przygotowanie
Wlać wodę do garnka 6 litrowego. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Poszatkować obie kapusty i na przemian wkładać kapustę kiszoną, kapustę białą. Aż do zapełnienia garnka. Osolić.
Dodać grzyby i śliwki.
Na patelni usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodać do kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy.
Do smaku popieprzyć i dodać dużo majeranku.
Bigos należy gotować co najmniej z 3 godziny. Następnego dnia z około 1 godzinę i kolejnego dnia tak samo. Najlepszy jest właśnie po kilkukrotnym gotowaniu. Należy pamiętać by często przemieszać składniki podczas gotowania.