Bigos kaszubski

m7
Bigos kaszubski

0

0 / 0

Przepis mamy, która nauczyła się go do swojej mamy. Bardzo smaczne i zawsze robiony na Wigilię.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg kapusta kiszona

1 szt. kapusta biała

6 szt. kiełbasa śląska

5 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

8 szt. śliwki suszone

10 szt. grzyby suszone

1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka sól

1 łyżka pieprz czarny

6 łyżka majeranek

Przygotowanie


1

Wlać wodę do garnka 6 litrowego. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Poszatkować obie kapusty i na przemian wkładać kapustę kiszoną, kapustę białą. Aż do zapełnienia garnka. Osolić.

2

Dodać grzyby i śliwki.

3

Na patelni usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodać do kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy.

4

Do smaku popieprzyć i dodać dużo majeranku.

5

Bigos należy gotować co najmniej z 3 godziny. Następnego dnia z około 1 godzinę i kolejnego dnia tak samo. Najlepszy jest właśnie po kilkukrotnym gotowaniu. Należy pamiętać by często przemieszać składniki podczas gotowania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły