Bigos
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
eluchap
![Bigos](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976696696.jpeg&w=3840&q=75)
Smacznego
0
0 / 0
Smacznego
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 kg kapusta kiszona
1 kg wędlina
1 szt. przecier pomidorowy łowicz
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. przyprawa do bigosu
3 szt. pieprz ziarnisty
2 szt. liść laurowy
2 szt. cebula
1 szt. suszone grzyby
2 szt. marchew
4 szt. śliwki suszone
Przygotowanie
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy.
Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka.
Marchewkę,pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty.
Zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień.
Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody.
Wędliny drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany smalec, podsmażamy.
Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu.
Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy grzyby,wędliny,cebulę.
Dodajemy przyprawy,śliwki suszone i gotujemy 30-40 minut.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.