Bigos

eluchap
Bigos

0

0 / 0

Smacznego

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

2 kg kapusta kiszona

1 kg wędlina

1 szt. przecier pomidorowy łowicz

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. przyprawa do bigosu

3 szt. pieprz ziarnisty

2 szt. liść laurowy

2 szt. cebula

1 szt. suszone grzyby

2 szt. marchew

4 szt. śliwki suszone

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy.

2

Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka.

3

Marchewkę,pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty.

4

Zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień.

5

Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

6

Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody.

7

Wędliny drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany smalec, podsmażamy.

8

Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu.

9

Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy grzyby,wędliny,cebulę.

10

Dodajemy przyprawy,śliwki suszone i gotujemy 30-40 minut.

11

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

283

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły