Bigos
eluchap
Smacznego
Wartości odżywcze na porcję
Energia
283
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smacznego
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 kg kapusta kiszona
1 kg wędlina
1 szt. przecier pomidorowy łowicz
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. przyprawa do bigosu
3 szt. pieprz ziarnisty
2 szt. liść laurowy
2 szt. cebula
1 szt. suszone grzyby
2 szt. marchew
4 szt. śliwki suszone
Przygotowanie
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy.
Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka.
Marchewkę,pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty.
Zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień.
Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody.
Wędliny drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany smalec, podsmażamy.
Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu.
Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy grzyby,wędliny,cebulę.
Dodajemy przyprawy,śliwki suszone i gotujemy 30-40 minut.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
283
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.