Bigos
m7
Tradycyjny przepis na bigos. Pasuje na każdą okazję.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
231
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
4.1 / 8
Tradycyjny przepis na bigos. Pasuje na każdą okazję.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg kapusta kiszona
4 szczyp. sól
4 szczyp. pieprz
2 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
80 dag. kapusta biała
10 dag. kiełbasa podwawelska
10 dag. boczek wędzony
5 dag. przecier pomidorowy łowicz
0.50 kg wieprzowina bez kości
Przygotowanie
Kapustę kiszoną przekroić kilka razy, zalać wodą i podgotować w odkrytym garnku.
Słodką kapustę i obraną cebulę poszatkować, ugotować, dodać do kapusty kiszonej.
Mięso pokroić na małe kawałki, smażyć na tłuszczu, gdy kapusta na pół ugotowana wrzucić mięso wraz z tłuszczem, dodać listek bobkowy, ziele angielskie, powoli gotować.
Kiełbasę obrać, pokroić na kawałki, boczek pokroić w grubą kostkę, wytopić, włożyć do kapusty.
Bigos doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Smacznego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
231
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.