Bigos

m7
Bigos

2

4.1 / 8

Tradycyjny przepis na bigos. Pasuje na każdą okazję.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg kapusta kiszona

4 szczyp. sól

4 szczyp. pieprz

2 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

80 dag. kapusta biała

10 dag. kiełbasa podwawelska

10 dag. boczek wędzony

5 dag. przecier pomidorowy łowicz

0.50 kg wieprzowina bez kości

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną przekroić kilka razy, zalać wodą i podgotować w odkrytym garnku.

2

Słodką kapustę i obraną cebulę poszatkować, ugotować, dodać do kapusty kiszonej.

3

Mięso pokroić na małe kawałki, smażyć na tłuszczu, gdy kapusta na pół ugotowana wrzucić mięso wraz z tłuszczem, dodać listek bobkowy, ziele angielskie, powoli gotować.

4

Kiełbasę obrać, pokroić na kawałki, boczek pokroić w grubą kostkę, wytopić, włożyć do kapusty.

5

Bigos doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Smacznego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

231

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły