Bigos

m7
Bigos

Średnia 4.1 / 8

Oceń!

Tradycyjny przepis na bigos. Pasuje na każdą okazję.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg kapusta kiszona

4 szczyp. sól

4 szczyp. pieprz

2 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

80 dag. kapusta biała

10 dag. kiełbasa podwawelska

10 dag. boczek wędzony

5 dag. przecier pomidorowy łowicz

0.50 kg wieprzowina bez kości

Przygotowanie


Kapustę kiszoną przekroić kilka razy, zalać wodą i podgotować w odkrytym garnku.

Słodką kapustę i obraną cebulę poszatkować, ugotować, dodać do kapusty kiszonej.

Mięso pokroić na małe kawałki, smażyć na tłuszczu, gdy kapusta na pół ugotowana wrzucić mięso wraz z tłuszczem, dodać listek bobkowy, ziele angielskie, powoli gotować.

Kiełbasę obrać, pokroić na kawałki, boczek pokroić w grubą kostkę, wytopić, włożyć do kapusty.

Bigos doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Smacznego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

231

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły