Bigos
m7
Tradycyjny przepis na bigos. Pasuje na każdą okazję.
1
4.1 / 8
Tradycyjny przepis na bigos. Pasuje na każdą okazję.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg kapusta kiszona
4 szcz. sól
4 szcz. pieprz
2 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
80 dek. kapusta biała
10 dek. kiełbasa podwawelska
10 dek. boczek wędzony
5 dek. przecier pomidorowy łowicz
0.50 kg wieprzowina bez kości
Przygotowanie
Kapustę kiszoną przekroić kilka razy, zalać wodą i podgotować w odkrytym garnku.
Słodką kapustę i obraną cebulę poszatkować, ugotować, dodać do kapusty kiszonej.
Mięso pokroić na małe kawałki, smażyć na tłuszczu, gdy kapusta na pół ugotowana wrzucić mięso wraz z tłuszczem, dodać listek bobkowy, ziele angielskie, powoli gotować.
Kiełbasę obrać, pokroić na kawałki, boczek pokroić w grubą kostkę, wytopić, włożyć do kapusty.
Bigos doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Smacznego.