Bigos

kontakt_1
Bigos

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bigos to potrawa znana i lubiana nie tylko w kuchni polskiej, ale również białoruskiej i litewskiej. Pierwszy przepis na bigos został spisany w książce Wojciecha Wielądko - "Kucharz doskonały" w 1783 roku. Idealny bigos powinien być syty, aromatyczny. Pamiętaj o dodaniu suszonych śliwek, które zapewnią bigosowi lekką słodycz.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g karkówka wieprzowa

300 g kiełbasa wiejska

1 szt. cebula biała

40 g grzyby suszone

10 szt. suszone śliwki

1 kg kapusta kiszona

2 łyżka olej

4 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

2 łyżecz. suszony majeranek

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


Mięso kroimy dużą kostkę. Kiełbasę w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzej patelni z odrobiną oleju. Następnie zalewamy wszystko ciepłym bulionem i dodajemy suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu.

Wywar doprawiamy przyprawami i drobno pokrojonymi śliwkami.

Dodajemy odciśnięta kapustę i nadal gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Ugotowany bigos serwować kromką wiejskiego chleba.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

488

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły