Bigos
kontakt_1
Bigos to potrawa znana i lubiana nie tylko w kuchni polskiej, ale również białoruskiej i litewskiej. Pierwszy przepis na bigos został spisany w książce Wojciecha Wielądko - "Kucharz doskonały" w 1783 roku. Idealny bigos powinien być syty, aromatyczny. Pamiętaj o dodaniu suszonych śliwek, które zapewnią bigosowi lekką słodycz.
1
0 / 0
Bigos to potrawa znana i lubiana nie tylko w kuchni polskiej, ale również białoruskiej i litewskiej. Pierwszy przepis na bigos został spisany w książce Wojciecha Wielądko - "Kucharz doskonały" w 1783 roku. Idealny bigos powinien być syty, aromatyczny. Pamiętaj o dodaniu suszonych śliwek, które zapewnią bigosowi lekką słodycz.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g karkówka wieprzowa
300 g kiełbasa wiejska
1 szt. cebula biała
40 g grzyby suszone
10 szt. suszone śliwki
1 kg kapusta kiszona
2 łyżka olej
4 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 łyżecz. suszony majeranek
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy dużą kostkę. Kiełbasę w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzej patelni z odrobiną oleju. Następnie zalewamy wszystko ciepłym bulionem i dodajemy suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu.
Wywar doprawiamy przyprawami i drobno pokrojonymi śliwkami.
Dodajemy odciśnięta kapustę i nadal gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Ugotowany bigos serwować kromką wiejskiego chleba.