Bigos
kontakt_1
Bigos to potrawa znana i lubiana nie tylko w kuchni polskiej, ale również białoruskiej i litewskiej. Pierwszy przepis na bigos został spisany w książce Wojciecha Wielądko - "Kucharz doskonały" w 1783 roku. Idealny bigos powinien być syty, aromatyczny. Pamiętaj o dodaniu suszonych śliwek, które zapewnią bigosowi lekką słodycz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
488
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bigos to potrawa znana i lubiana nie tylko w kuchni polskiej, ale również białoruskiej i litewskiej. Pierwszy przepis na bigos został spisany w książce Wojciecha Wielądko - "Kucharz doskonały" w 1783 roku. Idealny bigos powinien być syty, aromatyczny. Pamiętaj o dodaniu suszonych śliwek, które zapewnią bigosowi lekką słodycz.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g karkówka wieprzowa
300 g kiełbasa wiejska
1 szt. cebula biała
40 g grzyby suszone
10 szt. suszone śliwki
1 kg kapusta kiszona
2 łyżka olej
4 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 łyżecz. suszony majeranek
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy dużą kostkę. Kiełbasę w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzej patelni z odrobiną oleju. Następnie zalewamy wszystko ciepłym bulionem i dodajemy suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu.
Wywar doprawiamy przyprawami i drobno pokrojonymi śliwkami.
Dodajemy odciśnięta kapustę i nadal gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Ugotowany bigos serwować kromką wiejskiego chleba.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
488
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.