Bigos

kontakt_1
Bigos

1

0 / 0

Bigos to potrawa znana i lubiana nie tylko w kuchni polskiej, ale również białoruskiej i litewskiej. Pierwszy przepis na bigos został spisany w książce Wojciecha Wielądko - "Kucharz doskonały" w 1783 roku. Idealny bigos powinien być syty, aromatyczny. Pamiętaj o dodaniu suszonych śliwek, które zapewnią bigosowi lekką słodycz.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g karkówka wieprzowa

300 g kiełbasa wiejska

1 szt. cebula biała

40 g grzyby suszone

10 szt. suszone śliwki

1 kg kapusta kiszona

2 łyżka olej

4 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

2 łyżecz. suszony majeranek

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


1

Mięso kroimy dużą kostkę. Kiełbasę w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzej patelni z odrobiną oleju. Następnie zalewamy wszystko ciepłym bulionem i dodajemy suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu.

2

Wywar doprawiamy przyprawami i drobno pokrojonymi śliwkami.

3

Dodajemy odciśnięta kapustę i nadal gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

4

Ugotowany bigos serwować kromką wiejskiego chleba.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły