Bigos
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ela
![Bigos](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975161634.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg mięso wieprzowe
1 kg mięso wołowe
1 kg boczek wędzony
2 kg kapusta kiszona
1 szt. kapusta
10 g grzyby suszone
150 g przecier pomidorowy łowicz
20 g śliwki suszone
2 łyżecz. majeranek
1 szczyp. pieprz czarny
5 szt. ziele angielskie
5 szt. liść laurowy
1 łyżecz. kminek
1 szt. cebula
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 kostka kostka rosołowa wołowa
Przygotowanie
Namocz grzyby w letniej wodzie na około 50 min
Kiszoną kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij, pokrój i włóż do garnka.
Dodaj kostkę mięsną oraz namoczone pokrojone grzyby, śliwki, ziele angielskie i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem do miękkości.
Kapustę białą poszatkuj i połącz z kapustą kiszoną.
Boczek, mięso pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij a następnie oprósz mąką.
Do kapusty dodaj boczek, mięso z cebulą oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Duś około 1 godz.