Bigos

ela
Bigos

0

0 / 0

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg mięso wieprzowe

1 kg mięso wołowe

1 kg boczek wędzony

2 kg kapusta kiszona

1 szt. kapusta

10 g grzyby suszone

150 g przecier pomidorowy łowicz

20 g śliwki suszone

2 łyżeczka majeranek

1 szcz. pieprz czarny

5 szt. ziele angielskie

5 szt. liść laurowy

1 łyżeczka kminek

1 szt. cebula

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 kost. kostka rosołowa wołowa

Przygotowanie


1

Namocz grzyby w letniej wodzie na około 50 min

2

Kiszoną kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij, pokrój i włóż do garnka.

3

Dodaj kostkę mięsną oraz namoczone pokrojone grzyby, śliwki, ziele angielskie i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem do miękkości.

4

Kapustę białą poszatkuj i połącz z kapustą kiszoną.

5

Boczek, mięso pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij a następnie oprósz mąką.

6

Do kapusty dodaj boczek, mięso z cebulą oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem, kminkiem i majerankiem.

7

Duś około 1 godz.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły