Bigos

m7
Bigos

1

4 / 1

Jest to bardzo prosty, podstawowy przepis na bigos. Oczywiście jest mnóstwo wariacji, jak uszlachetnić tę potrawę. Ale nawet w tak prostej wersji smakuje wybornie! Dobry bigos wymaga dużej ilości dobrego mięsa. Ot i cały klucz do sukcesu.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg kapusta biała

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. kminek

500 g kapusta kiszona

200 g schab wieprzowy

0.25 szkl. olej

1 szt. kiełbasa

2 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

1 pusz. koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Pokroić cebulę. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę.

2

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, po czym dodać schab i trzymać kilka minut na średnim ogniu. Potem dodać kiełbasę i podsmażać kolejnych parę minut.

3

Kapustę poszatkować. Kiszoną kapustę odcedzić z soku i rozdrobnić (wystarczy pokroić grubo). Jedno i drugie dusić na średnim ogniu z 3 łyżkami oleju. Żeby się nie przypaliło można dodać trochę wody.

4

Po kilkunastu minutach dodać podsmażone wcześniej mięso i przyprawy, podlać trochę sosem sojowym. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić na małym ogniu.

5

Bigos wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć z potrawy głęboki smak. A i tak najlepiej smakuje odgrzewany drugiego dnia :)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły