Example thumb
1

Składniki

1 Kilogram
kapusta biała
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
kminek
500 Gramów
kapusta kiszona
200 Gramów
Schab wieprzowy
0.25 Szklanki
olej
1 Sztuka
kiełbasa
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
liść laurowy
1 Sztuka
Sos:
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Pokroić cebulę. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, po czym dodać schab i trzymać kilka minut na średnim ogniu. Potem dodać kiełbasę i podsmażać kolejnych parę minut.
  3. Kapustę poszatkować. Kiszoną kapustę odcedzić z soku i rozdrobnić (wystarczy pokroić grubo). Jedno i drugie dusić na średnim ogniu z 3 łyżkami oleju. Żeby się nie przypaliło można dodać trochę wody.
  4. Po kilkunastu minutach dodać podsmażone wcześniej mięso i przyprawy, podlać trochę sosem sojowym. Dusić na małym ogniu.
  5. Bigos wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć z potrawy głęboki smak. A i tak najlepiej smakuje odgrzewany drugiego dnia :)

Opis

Jest to bardzo prosty, podstawowy przepis na bigos. Oczywiście jest mnóstwo wariacji, jak uszlachetnić tę potrawę. Ale nawet w tak prostej wersji smakuje wybornie! Dobry bigos wymaga dużej ilości dobrego mięsa. Ot i cały klucz do sukcesu.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!