Bigos
m7
Jest to bardzo prosty, podstawowy przepis na bigos. Oczywiście jest mnóstwo wariacji, jak uszlachetnić tę potrawę. Ale nawet w tak prostej wersji smakuje wybornie! Dobry bigos wymaga dużej ilości dobrego mięsa. Ot i cały klucz do sukcesu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
491
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 1
Jest to bardzo prosty, podstawowy przepis na bigos. Oczywiście jest mnóstwo wariacji, jak uszlachetnić tę potrawę. Ale nawet w tak prostej wersji smakuje wybornie! Dobry bigos wymaga dużej ilości dobrego mięsa. Ot i cały klucz do sukcesu.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg kapusta biała
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. kminek
500 g kapusta kiszona
200 g schab wieprzowy
0.25 szkl. olej
1 szt. kiełbasa
2 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
1 puszka koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Pokroić cebulę. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, po czym dodać schab i trzymać kilka minut na średnim ogniu. Potem dodać kiełbasę i podsmażać kolejnych parę minut.
Kapustę poszatkować. Kiszoną kapustę odcedzić z soku i rozdrobnić (wystarczy pokroić grubo). Jedno i drugie dusić na średnim ogniu z 3 łyżkami oleju. Żeby się nie przypaliło można dodać trochę wody.
Po kilkunastu minutach dodać podsmażone wcześniej mięso i przyprawy, podlać trochę sosem sojowym. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić na małym ogniu.
Bigos wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć z potrawy głęboki smak. A i tak najlepiej smakuje odgrzewany drugiego dnia :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
491
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.