Biedronka
m7
To bardzo smaczne i ciekawe ciasto, które swoimi kolorami przywodzi na myśl biedronkę. Kakaowe ciasto z masą budyniowej i owocową galaretką to pyszny deser na niedzielę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
443
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
To bardzo smaczne i ciekawe ciasto, które swoimi kolorami przywodzi na myśl biedronkę. Kakaowe ciasto z masą budyniowej i owocową galaretką to pyszny deser na niedzielę.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
2 łyżecz. kakao decomorreno
1 łyżecz. soda oczyszczona
250 g margaryna
16 g cukier waniliowy
3 szkl. mąka pszenna
1 szkl. cukier
1 szkl. śmietana
1 szkl. cukier
1 szt. jajko
3 szt. jajka całe
2 szt. galaretka truskawkowa
1 szt. okrągłe biszkopty
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka mąka pszenna
0.50 l mleko
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i na 30 min wstawić do zamrażalnika.
Białka ubić. Sodę rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i sodę. Dodać białka i wymieszać.
Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Piec około godz. w 180 st.
Większość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Zagotować i ostudzić.
Margarynę utrzeć i ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na krem poukładać biszkopty, jeden obok drugiego.
Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka całkiem zastygła.