Biedronka

m7
Biedronka

2

0 / 0

To bardzo smaczne i ciekawe ciasto, które swoimi kolorami przywodzi na myśl biedronkę. Kakaowe ciasto z masą budyniowej i owocową galaretką to pyszny deser na niedzielę.

17

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

2 łyżeczka kakao decomorreno

1 łyżeczka soda oczyszczona

250 g margaryna

16 g cukier waniliowy

3 szkl. mąka pszenna

1 szkl. cukier

1 szkl. śmietana

1 szkl. cukier

1 szt. jajko

3 szt. jajka całe

1 szt. dodatkowo:

2 szt. galaretka truskawkowa

1 szt. okrągłe biszkopty

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka mąka pszenna

0.50 l mleko

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i na 30 min wstawić do zamrażalnika.

2

Białka ubić. Sodę rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i sodę. Dodać białka i wymieszać.

3

Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Piec około godz. w 180 st.

4

Większość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Zagotować i ostudzić.

5

Margarynę utrzeć i ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.

6

Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na krem poukładać biszkopty, jeden obok drugiego.

7

Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka całkiem zastygła.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły