Biały obiad

m7
Biały obiad

1

0 / 0

Biały obiad to propozycja podania ryby w jednej z najzdrowszych postaci: ugotowanej na parze.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 szczyp. sól

4 szczyp. pieprz

4 szczyp. przyprawa do ryb

130 g ryż biały

2 szt. filet rybny

1 szt. seler

1 szt. cytryna

1 szt. majonez

2 łyżka nasiona słonecznika

1 łyżka jogurt naturalny 2%

Przygotowanie


1

Filety z ryby rozmrażamy dzień wcześniej, solimy, pieprzymy, obficie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy przyprawą do ryb, a następnie wstawiamy na noc do lodówki.

2

Do garnka do gotowania na parze wsypujemy ryż, zalewamy wrzątkiem, nakładamy sito, układamy rybę i przykrywamy pokrywką. W ten sposób gotujemy razem ryż i rybę tak długo aż ryż będzie ugotowany (około 20 minut).

3

Po 10 minutach odwracamy rybę na drugą stronę. W tym czasie robimy surówkę z selera, który najpierw obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach.

4

Następnie dodajemy do niego szczyptę soli, słonecznik, jogurt i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.

5

Ugotowany ryż i rybę układamy na talerzach obok surówki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

555

kcal

Białka

43

gram

Węglowodany

74

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły