Example thumb
1

Składniki

4 Szczypty
sól
4 Szczypty
pieprz
4 Szczypty
przyprawa do ryb
130 Gramów
ryż biały
2 Sztuki
Filet rybny
1 Sztuka
seler
1 Sztuka
cytryna
1 Sztuka
majonez
2 Łyżki
nasiona słonecznika
1 Łyżka
Jogurt naturalny 2%
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Filety z ryby rozmrażamy dzień wcześniej, solimy, pieprzymy, obficie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy przyprawą do ryb, a następnie wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Do garnka do gotowania na parze wsypujemy ryż, zalewamy wrzątkiem, nakładamy sito, układamy rybę i przykrywamy pokrywką. W ten sposób gotujemy razem ryż i rybę tak długo aż ryż będzie ugotowany (około 20 minut).
  3. Po 10 minutach odwracamy rybę na drugą stronę. W tym czasie robimy surówkę z selera, który najpierw obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach.
  4. Następnie dodajemy do niego szczyptę soli, słonecznik, jogurt i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Ugotowany ryż i rybę układamy na talerzach obok surówki.

Opis

Biały obiad to propozycja podania ryby w jednej z najzdrowszych postaci: ugotowanej na parze.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!