Biały obiad
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Biały obiad](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977334989.jpeg&w=3840&q=75)
Biały obiad to propozycja podania ryby w jednej z najzdrowszych postaci: ugotowanej na parze.
1
0 / 0
Biały obiad to propozycja podania ryby w jednej z najzdrowszych postaci: ugotowanej na parze.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 szczyp. sól
4 szczyp. pieprz
4 szczyp. przyprawa do ryb
130 g ryż biały
2 szt. filet rybny
1 szt. seler
1 szt. cytryna
1 szt. majonez
2 łyżka nasiona słonecznika
1 łyżka jogurt naturalny 2%
Przygotowanie
Filety z ryby rozmrażamy dzień wcześniej, solimy, pieprzymy, obficie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy przyprawą do ryb, a następnie wstawiamy na noc do lodówki.
Do garnka do gotowania na parze wsypujemy ryż, zalewamy wrzątkiem, nakładamy sito, układamy rybę i przykrywamy pokrywką. W ten sposób gotujemy razem ryż i rybę tak długo aż ryż będzie ugotowany (około 20 minut).
Po 10 minutach odwracamy rybę na drugą stronę. W tym czasie robimy surówkę z selera, który najpierw obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach.
Następnie dodajemy do niego szczyptę soli, słonecznik, jogurt i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ugotowany ryż i rybę układamy na talerzach obok surówki.