Biała ryba z rzymskiego garnka

uwielbiampl

Smaczne i pożywne danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1034
kcal
Białka
217
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Smaczne i pożywne danie.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szczyp. papryka ostra
3 szczyp. pieprz
3 szczyp. sól
1 łyżecz. sok z cytryny
2 łyżecz. sos worcester
4 g filet rybny
650 g pomidor
3 szt. papryka kolorowa
1 szt. cukinia
3 szt. czosnek
250 szt. szalotki
1 szt. liść laurowy
3 szt. tymianek
3 szt. rozmaryn
0.50 szkl. bulion warzywny
Przygotowanie
Obrane szalotki kroimy na połówki, oczyszczone z nasion papryki na duże kawałki, cukinię w plasterki, pomidory w dużą kostkę, czosnek siekamy. Warzywa mieszamy z czosnkiem i układamy w namoczonym garnku. Posypujemy listkami tymianku i igiełkami rozmarynu, solimy, pieprzymy, dodajemy nieco chilli. Na górze kładziemy listek laurowy, całość zalewamy bulionem.
Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180°C, dusimy warzywa 40 min.
Filety skrapiamy sokiem cytrynowym, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Przykrywamy folią, wkładamy na 20 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki układamy na podduszonych warzywach. Przykrywamy garnek i dusimy jeszcze 35 minut.
Podajemy razem - rybę i warzywa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1034
kcal
Białka
217
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.