Biała ryba z rzymskiego garnka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Biała ryba z rzymskiego garnka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974614146.jpeg&w=3840&q=75)
Danie idealne na wiosenne obiadki, lekkie i przyjemne do tego smaczne i zdrowe .
0
0 / 0
Danie idealne na wiosenne obiadki, lekkie i przyjemne do tego smaczne i zdrowe .
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szczyp. pieprz
3 szczyp. papryka ostra
1 łyżecz. sok z cytryny
2 łyżecz. sos worcester
0.50 szkl. bulion warzywny
3 szt. papryka kolorowa
1 szt. cukinia
3 szt. ząbek czosnku
3 szt. tymianek
3 szt. rozmaryn
1 szt. liść laurowy
4 szt. filet rybny
25 dag. szalotki
65 dag. pomidor
Przygotowanie
Obrane szalotki pokroić na połówki. Oczyścić z nasion papryki i pokroić na duże kawałki, cukinię w plasterki, pomidory w dużą kostkę, czosnek posiekać. Warzywa wymieszać z czosnkiem i ułożyć w namoczonym garnku. Posypać listkami tymianku i igiełkami rozmarynu, posolić, popieprzyć, dodać nieco chilli. Na górze położyć listek laurowy, całość zalać bulionem.
Garnek wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180°C, dusić warzywa 40 min.
Filety skropić sokiem cytrynowym, przyprawiać solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Przykryć folią, włożyć na 20 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ułożyć na podduszonych warzywach. Przykryć garnek i dusić jeszcze 35 minut.